Nové podoby se má dočkat společný školní dvůr, který se promění na zahradu v přírodním stylu. Na tu obec obdrží dotaci z evropských fondů. „Nedávno jsme udělali výběrové řízení na zhotovitele, z něhož vzešel vítěz, který zakázku udělá asi za milion korun. Práce zahájí k 1. srpnu a do jednoho měsíce je má také dokončit, abychom k začátku školního roku mohli přestřihávat pásku," informoval kobeřický starosta Roman Hanák.

V současné době se zahrada nachází v takřka havarijním stavu. Nově bude nejen spravená, ale má nabídnout kromě herních i řadu vzdělávacích prvků, které škola využije například při výuce přírodovědných předmětů.

S projektem zahrady úzce souvisí i stavba nového parkoviště, kterou obec začala projektovat už v minulém roce.

Dostalo přednost

Samotné práce začaly před několika dny. „Dosud parkovali rodiče vezoucí své děti do školy na cestě, kvůli čemuž vznikaly nepřehledné situace. Nově budou k dispozici čtyři parkovací místa s lhůtou stání omezenou na třicet minut, čímž chceme zabránit tomu, aby na místě parkoval někdo jiný než právě rodiče," vysvětlil starosta.

Parkoviště, které přijde asi na čtyři sta tisíc korun, vznikne částečně na úkor školního dvora. Proto má být hotové do začátku srpna, než odstartuje projekt školní zahrady.

Vedení Kobeřic už také úspěšně dokončilo výběrové řízení na projektanta k rozšíření budovy, a to kvůli mateřince. Ta má v současné době kapacitu čtyřiadvacet dětí, obec ji chce zvednout na šestatřicet. Nové místo mají poskytnout podkrovní prostory. Nástavba má stát asi deset milionů korun. „Jakmile budeme mít projekt, zažádáme o stavební povolení a následně o dotaci na ministerstvu školství," doplnil Hanák.

O přidělení dotace, která má přístavbu zaplatit z devíti desetin, podle neoficiálních informací resort rozhodne na podzim.