Do Krásenska z toho půjde čtvrt milionu, a to na zřízení Zázemí pro volnočasové aktivity dětí a mládeže. Obec doplatí něco přes sto tisíc. „Vznikne vedle současného hřiště s umělým povrchem na místě bývalého fotbalového hřiště. Počítáme s dvěma novými houpačkami, lezeckou stěnou pro starší děti, novým posezením i dřevěnou chatkou, která poslouží třeba pro ukládání sportovních potřeb. Návrh jsme chystali tak, aby výsledek posloužil jak dětem, tak i mládeži a dospělým. Možná i proto jsme byli se žádostí úspěšní," podotkla starostka vesnice Hana Šíblová.

S instalací prvků obec začíná v těchto dnech a v plánu je dokončit práce do začátku školního roku. Novinku ocení například i Mateřské centrum Krasínek. „V Krásensku je spousta dětí a každé nové místo, kde si můžou hrát a maminky scházet, se hodí. Tohle bude už čtvrté," ocenila předsedkyně centra Soňa Holá.

U dalších úspěšných obcí půjdou peníze shodně do dětských hřišť. Hned dvě nová vznikla v Milonicích. „Otevřená jsou necelý měsíc. Děti už si na nich hrají, navštěvují je k povídání i starší lidé. Jedno z těch dvou míst už v minulosti jako hřiště sloužilo, ovšem už bylo nevyhovující. Železné hrací prvky pocházely snad někdy ze šedesátých let," poukázala milonická starostka Jitka Chramostová.

Na ministerstvu žádalo o dotace na různé projekty pro děti a mládež přes 20 obcí Vyškovska, a to v součtu o zhruba šest milionů sto tisíc korun. Úspěšných ale byla menšina.

Neprobojovaly se mezi ně například Studnice, Letonice, Hodějice nebo Mouřínov, který žádal dvě stě tisíc korun. „Peníze měly jít na zřízení posilovny ve škole. V minulosti jsme uspěli s žádostí o dotaci na hrací prvky pro děti, taktéž ve škole. Chtěli jsme tam teď zřídit i něco pro ty dospělejší," vysvětlil starosta Mouřínova Vladislav Horák. Za rok to obec zřejmě zkusí znovu. „Peníze z vlastních zdrojů zatím nemáme odkud brát, protože nás nyní finančně zatěžuje stavba kanalizace," dodal.

O úspěšnosti žádosti rozhoduje řada kritérií. Kromě toho je celkový obnos peněz, které program může rozdat, omezený. „Myslím, že nám se podařilo uspět třeba díky dobrému výběru firmy, která nám pomohla s přípravou žádosti. A nejspíš také hrála roli skutečnost, že naše obec dosud žádné dotace z resortu nečerpala," naznačila starostka Milonic.

Podobně jako v Krásensku chtějí mít nové zázemí pro nejmenší hotové velmi brzy i ve Zbýšově. „Prvky se na našem starém hřišti už pomalu rozpadaly. Proto jsme se rozhodli pro výměnu. Nové budou z kvalitnějšího akátového dřeva, věříme v delší životnost," informoval starosta Zbýšova Jaroslav Žalkovský. Nové atrakce má vedení vesnice v plánu představit v září.

V Tučapech je pak stavba nového hřiště dokončením změn, které se v poslední době odehrály u mateřské školy. „Přístavbou jsme ji rozšířili na úkor školní zahrady. Následně jsme rozšířili i ji a právě v nové části chceme do konce srpna zbudovat hřiště s lanovým centrem a jinými hracími prvky. Bude sloužit především školce. Když bude otevřená, bude nejspíš přístupné i veřejnosti. Režim jeho provozu ale ještě prodiskutujeme," zmínil starosta Tučap Miloslav Brandýs.