Kousek od pódia sleduje dění Aleš Straka z Dražovic. Těšil se hlavně na vystoupení Morčat na útěku, která hrála už po jedné odpoledne. „Bylo to perfektní, čekal jsem od nich srandu a nezklamali. Jsou to showmani, jsem jejich dlouhodobý fanoušek,“ pochvaluje si Straka.

Vedle něj stojí Rousínovan Michal, který na rozdíl od kamaráda nějaké výhrady má. Ke slovníku kapely. „Nejde ani tak o písničky, to je spíš na rodičích, aby posoudili, zda sem děti vzít. Ale když už kapela vidí, že se pod pódiem pohybovaly i děti, mohla se trochu krotit ve vstupech mezi jednotlivými písničkami. Jasně, patří to k nim, ale na děti ohled brát mohli,“ myslí si.

Ilustrační foto
Zábava v plastové kouli? Lide v ní hrají fotbal nebo se promenádují po vodě

Straka mu však oponuje. „Ale to by už nebyla ta show, to by nebyla Morčata,“ vysvětluje příteli.

Michal pokyvuje hlavou a dodává, že jinak je spokojený. „Organizačně je akce v pohodě,“ hodnotí.

Může porovnávat. Rousfestu se za jedenáct ročníků nezúčastnil jen dvakrát.

NÁVŠTĚVNOST ROSTE

Pohodově naladění rockoví fanoušci přenášejí dobrou atmosféru i za pódium, do zázemí organizátorů a vystupujících kapel. Ivo Salcburger, který patří k pořadatelskému týmu, se právě rozhlíží po placu před pódiem. „Přišlo víc lidí než loni, jsou tři odpoledne a už jich je na tři stovky. Ještě to není ta správná večerní vřava, ale přesto to vypadá, že máme dobře nakročeno. I přes nepřízeň počasí,“ je spokojený.

Dodává, že návštěvnost je rok od roku a sto padesát až dvě stě lidí vyšší. „Jsme malý festival místního charakteru, přesto se snažíme pořád posouvat laťku o něco výš,“ dodává Salcburger.

Jak vysvětluje, festivalem chtějí dát příležitost začínajícím kapelám. „Nebráníme se však ani známějším formacím, které natáhnou fanoušky,“ říká Salcburger s tím, že on sám se nejvíc těší na vystoupení brněnských Root.

Ilustrační foto.
Nová sportoviště: u zimního stadionu si mladí užijí i parkour

„Tato legendární kapela k nám dorazí po dvou letech. Těším se hlavně na zpěváka Jiřího Valtera,“ zmiňuje.

To už ale publikum rozehřívají vyškovští Maggots. Doslova. Svou produkci totiž doplnili i o ohňové efekty.

Po nich se na pódium chystá hardrocková Doga. Na jedenáctém ročníku Rousfestu vystoupí pojedenácté. „Začínali jsme za hospůdkou v komornějším prostředí. I to mělo své kouzlo. Po těch letech se festival rozvinul a my jsme rádi, že tady můžeme pokaždé být. Příští rok s kapelou máme třicet let, slavit budeme na každém koncertě, ale rádi bychom právě i na Rousfestu. Tak uvidíme, jestli nás pozvou,“ usmívá se zpěvák a kytarista Roman Izzi Izaiáš.

ZŮSTANE JEDNODENNÍ

Rousfest má rád. Označuje ho jako příjemný rodinný festival. „Pravidelně jsme vystupovali na Noci plná hvězd a ten byl podobný. Doslova takové miluji. Na obřích festivalech mi kolikrát chybí kontakt s pořadateli, tady to v zákulisí žije. Kluky to stojí úsilí, peníze, hodně práce a přesto to s nadšením dělají,“ oceňuje Izzi.

Klidně by si Rousfest uměl představit i jako dvoudenní. „Když je akce jen na jeden den, z větší dálky lidé moc nepřijedou, na dvoudenní už se jim to vyplatí,“ vysvětluje.

Helena Dvořáková, vedoucí vyškovského dívčího oddílu Kasiopea.
Na táboře se každoročně vracím do dětství, říká vedoucí skautského oddílu

Salcburger však dodává, že u jednodenního festivalu ještě nějaký ten rok zůstanou. „Větší už by byl mnohem náročnější na organizaci, na prostory i finančně,“ zdůvodňuje pořadatel.