Podle tamního starosty Miroslava Odehnala jsou bez pitné vody téměř všechny domácnosti. Důvodem znečištění je jarní tání. „V důsledku oblevy byla zjištěná mikrobiální kontaminace vody koliformními bakteriemi,“ uvedla Jana Dvořáková z Krajské hygienické stanice. Přítomnost těchto bakterií ukazuje na fekální znečištění z trávicího traktu teplokrevných živočichů včetně člověka. Mohou být však přítomné také v půdě, rostlinách a povrchové vodě.

Tyto problémy přitom v Újezdu nejsou ojedinělé. „Voda tady není dobrá. Každý rok se se znečištěním potýkáme při jarní oblevě nebo když jsou větší průtrže mračen,“ postěžoval si Odehnal. Studny jsou totiž vykopané v lesích směrem na Kunštát a Olešnici. Voda je tam ze sedmdesáti procent povrchová, zbytek spodní.

Pět stovek obyvatel obce si teď každý den chodí pro vodu k cisterně o objemu sedm tisíc litrů. Současně odborníci z vodovodu pravidelně odebírají vzorky. „Zrovna včera došly poslední výsledky testů vody z třináctého března. A rozbory nejsou dobré,“ posteskl si ve středu starosta.

Čtěte také: Nové jazykové učebny, dílny. Školy na Vyškovsku se rozšíří o desítky míst

Vodárenská akciová společnost, která oblast zásobuje pitnou vodou, zareagovala hned po zjištění špatného stavu vody. A přijala potřebná opatření. „Byla to změna dezinfekčního činidla na účinnější oxid chloričitý. A také zvýšení dávky činidla pro dezinfekci vody,“ popsala mluvčí společnosti Iva Šebková.

Další odběr vzorků se má uskutečnit dvacátého března. Vodárenská akciová společnost očekává, že vzorky vody budou už v pořádku. „Pokud se skutečně potvrdí nezávadnost, bude následně obnovené standardní zásobování z vodního zdroje Újezd,“ souhlasila Dvořáková z hygienické stanice.

Obyvatelé Újezdu by se tak mohli napít nezávadné vody z vodovodu už za týden třiadvacátého března. Podle starosty je však z dlouhodobého hlediska situace neúnosná. „Každý rok je to velice dramatické. Zkrátka prší, znečistí se koryta prameniště a potůčků a voda je logicky nepitelná. Teď se nám ale zablýsklo na lepší časy,“ naznačil možné zlepšení Odehnal.

V obci se totiž chystá výstavba nového přívodu pitné vody z části Nebošice, kde obec koupila pozemek a nechala udělat vrt. Potrubí bude dlouhé 1,8 kilometru. Cena díla se blíží osmi milionům korun. Pomoci má dotace z ministerstva zemědělství. O její výši se rozhodne až po podepsání smlouvy se zhotovitelem stavby na konci března. „Pokud dotaci dostaneme, stavba by mohla začít už letos na přelomu června a července. Vody bude konečně dost a kvalitativně bude úplně někde jinde,“ vyjádřil se starosta.

Vybudování přívodu potrvá asi sto čtyřicet dní. Hotový by tak mohl být už na konci září.

Na Vyškovsku jsou potíže s kvalitou pitné vody spíše ojedinělé. „Někdy bývá problém s vodovodem Nové sady, ale nyní nic hlášené nemám,“ řekl včera ředitel vyškovských Vodovodů a kanalizací Vladimír Kramář.