V prvních letech, kdy se klání v pétanque ve Slavkově pořádalo, se prý do města sjíždělo daleko víc hráčů. „Tehdy byl jedním z mála v republice. Zažili jsme až devadesát týmů. Teď je jich šestačtyřicet," oznamuje Dvořák.

Z pohledu laika se to i tak může zdát dost. Jeden zápas, při němž se hráči musí koulí trefit co nejblíž cíli, dřevěné kuličce, se totiž hraje asi hodinu. Slavkovský zámecký park jich dnes zažije zhruba třikrát tolik, než kolik je týmů. „Předpokládám ale, že do setmění budeme znát vítěze," odhaduje Dvořák.

V případě jednoho ročníku ho prý vyhlašovali až ve dvě hodiny ráno. Na to si pamatuje třeba Miroslav Drmola, který se slavkovského klání účastní poněkolikáté. „Už přesně nevím, kdy to bylo. Ale dobře si vzpomínám, jak se hrálo za umělého osvětlení. Trvalo to minimálně do půlnoci," přikyvuje Drmola, který je členem oddílu Hrode Krumsín, se kterým také dorazil. Pétanque hraje devět let.

Na slavkovský turnaj jezdí rád kvůli prostředí, ve kterém se koná. „Když jsem sem začínal jezdit, akce se odehrávala současně s oslavou Napoleonových narozenin. Vojáci se mezi námi proplétali, bylo tady veselo. Navíc se ve Slavkově dobře hraje, díky velkému množství stromů je možné hrát i ve stínu. Není nám takové vedro," vyzdvihuje Drmola, který je povoláním řidič kamionu.

Na pétanque se mu proto nelíbí jen to, že jde o společenskou hru, ale také že se u ní dobře protáhne. „Je to lepší než jít do fitness centra. Člověk chodí, ohýbá se, nosí koule. A když má jedna sedm set padesát gramů, je to slušná posilovna," usmívá se muž.

Podle slov některých hráčů stále mezi lidmi převládá mínění, že pétanque je záležitostí starších. Což prý není pravda. Ve Slavkově je sice věkový průměr také trošku vyšší, ale i mladých je hodně. Třeba jako Katarína Gajdošová. Přijela ze Slovenska spolu se dvěma spoluhráčkami. A to na pozvání pořadatelů. „Myslely jsme si totiž, že jde o turnaj pouze pro české hráče. Proto jsem organizátorům napsala, jestli se také můžeme účastnit. A pozvali nás," vypráví Gajdošová.

Trojice je reprezentačním týmem Slovenska a chystá se na mistrovství Evropy. „Ve Slavkově jsem byla poprvé před pěti lety, teď jsem tady podruhé. Turnaj beru jako dobrou přípravu na šampionát. Samozřejmě bychom se i teď chtěly umístit co nejlépe," říká Slovenka.

Mezi všemi hráči je podle Dvořáka šest z první desítky oficiálního českého pétanquového žebříčku. Ti jsou také favority. „Styl bodování turnajů a kvality hráčů je stejný jako v tenise. A sbírají po turnajích body tak jako tenisté," přibližuje ředitel akce, která letos slaví jubileum.

Předchozí ročníky pak připomínají kopie snímků, které jsou vystavené poblíž stánku pořadatelů. „Poprvé se turnaj ve Slavkově pořádal v roce 1996. Pokud tedy nepočítáme nultý ročník, máme nyní dvacáté výročí," uzavírá Dvořák.