„Zápis je od osmi hodin. Většinou je turnaj do tmy ukončený. Trvá zhruba do deseti večer,“ uvedla prezidentka pořádající společnosti PC Austerlitz 1805 Jarmila Dvořáková.

Soutěž ve Slavkově je součástí jednoho z nejstarších a největších pétanque turnajů v České republice. „Odehrává se na dvaatřiceti hřištích. Hraje se po trojicích. Nejlepší postoupí do šestnáctky a ostatní dohrávají do konečného pořadí. Máme cenu i pro sedmnácté místo,“ zmínila prezidentka.

VOLNĚ PŘÍSTUPNÁ AKCE

Slavkov zajišťuje na turnaj pouze prostory v zámeckém parku. „Město tuto akci jako tradičně podporuje,“ řekla slavkovská mluvčí Veronika Slámová.

Akce je pro veřejnost volně přístupná. Ale jen tak se na ni rekreační hráči pétanque nepřihlásí. „Je to prestižní turnaj. Zúčastnit se ho mohou pouze registrovaní hráči v České federaci koulových sportů,“ zdůraznila Dvořáková. Doposud se přihlásilo necelých sedmdesát trojic. „Ty se nasazují podle umístění v celostátním žebříčku. Lépe nasazení hrají proti níže nasazeným. Máme na to program,“ podotkla Dvořáková.

Turnaj probíhá takzvaným švýcarským systémem. „Ti, co zvítězí, hrají proti těm, co vyhráli také. Ti, kteří prohráli, se utkají s dalšími, kterým štěstí nepřálo. A kdo má na kontě jednu prohru, hraje s tím, co rovněž jednou prohrál. A tak dále,“ přiblížila prezidentka soutěže.

Bosonožský sudoval. Ilustrační foto.
V Bosonohách povalí sudy do kopce. V Tišnově otevřou stezku hrdelního práva

I ZE ZAHRANIČÍ

Protože se jedná o mezinárodní turnaj, vítaní jsou i hráči z ciziny. „Máme tady třináct Slováků, šest Poláků a dva Belgičany,“ vyjmenovala pořadatelka.

Trojici ale netvoří pouze hráči z jednoho státu. „Týmy jsou pomíchané, například Belgičané mají v týmu Čecha. Slováci jsou také smíchaní s domácími. Hrají i nenahlášení. Češi jsou povinní se přihlásit. Stane se, že dojedou lidé z Německa nebo Ukrajiny,“ dodala Dvořáková.

Věkově omezený turnaj není, takže si na své přijdou také junioři nebo děti. Ale tak jako pro dospělé rovněž pro ně platí členství v republikovém žebříčku. „Hráči musí mít speciální homologované koule. Ne rekreační,“ zdůraznila organizátorka.

LUCIE PINKOVÁ