Pivo nově kontrolovala laboratoř Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Brně. „dTest uvádí u látky deoxynivalenol naměřený obsah 42 mikrogramů na litr. Ve skutečnosti však kontrolní analýza prokázala obsah jen 4,82 mikrogramů na litr, tedy téměř devětkrát nižší koncentraci," prohlásil ředitel pivovaru Miloš Hrabák.

U další látky deoxynivalenol 3 - glukosid uvádí časopis obsah 99 mikrogramů na litr, kontrolní analýza však prokázala obsah 2,92 mikrogramů, tedy téměř čtyřiatřicetkrát méně. „Kontrolní analýza byla provedená s naprosto shodným pivem shodné šarže, tedy z identické várky," ujistil Hrabák.

Zcela nezávadné

Výsledky zkoušky podle vedení pivovaru jasně prokázaly, že pivo je zdravotně naprosto nezávadné. „Další nepravdivou a velmi podstatnou informací uveřejněnou v časopise dTest je srovnání našeho piva Tmavý Džbán a historickými výsledky analýz pro tmavé pivo Havran vyráběné dříve společností Jihomoravské pivovary. Tyto dva výrobky mají odlišnou recepturu, značku i výrobce," zdůraznil Hrabák.

Mykotoxiny se do piva dostávají z obilí, respektive ze sladu. „Všichni naši dodavatelé sladu nám v reakci na článek opakovaně poskytli analýzy jejich zboží, které prokazují, že slad je prvotřídní kvality a obsah mykotoxinů je na hranici detekovatelnosti," řekl Hrabák.

Dodal, že pivovar zpráva z časopisu silně poškodila. „Proto už právní zástupci naší společnosti připravují v této souvislosti trestní oznámení, dalším krokem bude požadavek na náhradu způsobené škody a poskytnutí satisfakce," řekl ředitel.

Zdravotní důsledky příjmu mykotoxinů se projevují především při opakované konzumaci. Jejich dlouhodobé působení může vést až k oslabení imunity.