Téměř o jednu čtvrtinu vzrostl podíl platebních transakcí v sítích malých prodejen s potravinami a smíšeným zbožím, které provozuje Družstvo CBA. „Proti situaci před pěti lety se jedná o zhruba dvacetiprocentní nárůst bezhotovostních plateb,“ potvrdil obchodní ředitel družstva Jiří Mazák. Společnost provozuje na jižní Moravě na dvě stovky prodejen.

Jako hlavní důvod nárůstu platebních terminálů v malých venkovských obchodech vidí zavedení evropské regulace mezibankovních poplatků. Ta vstoupila v platnost asi před čtyřmi lety. „Poplatky obchodníků bankám jsou teď minimální, proto se snažíme pořídit terminály i do malých prodejen,“ potvrdil Mazák.

Na tradiční velikonoční mrskut vyrazily v pondělí ráno v regionu skupinky chlapců i jejich otců.
Velikonoční mrskut? Pro děti vajíčka, pro dospělé pálenka

Právě kvůli vysokým poplatkům podle něj většina prodejen karty vůbec nepřijímala. „V porovnání se současností byl tehdy rozdíl v poplatku za platbu kartou i tři sta procent,“ upozornil Mazák.

Bezhotovostní platby kartou na venkově
- Oproti situaci před pěti lety vzrostl počet plateb kartou o jednu pětinu.
- Dříve se kartám obchodníci bránili kvůli vysokým poplatkům bankám.
- V malých prodejnách teď kartou platí každý třetí zákazník.
- Obchody jsou připraveny i na platby mobilním telefonem.
- Prodejci s terminálem na bezkontaktní karty mohou platbu mobilem přijímat.
- Poptávku po placení telefonem na vesnicích zatím obchodníci nezaznamenali.

Platební terminál si pořídila i Eva Baladová, která vlastní obchod s potravinami v Lužicích na Hodonínsku. V třítisícové obci je sedm podobných obchodů s potravinami a smíšeným zbožím. „Karty bereme, i když jsme malinký obchod. Zavedli jsme je asi před dvěma roky na přání zákazníků. Jsou zvyklí už nenosit u sebe hotovost. Tržby se nám nenavýšili, je to ale vstřícnost k zákazníkům,“ uvedla majitelka obchodu.

Bez přijímání plateb kartou si provoz neumí představit ani vedoucí obchodu Potraviny Dvořáčková v dvoutisícových Rakvicích na Břeclavsku. „Kartami u nás platí asi každý třetí kupující. Prodej bez možnosti platit kartami si už neumíme ani představit,“ uvedla vedoucí Alena Koudelková.

Jiný názor má ale majitelka obchodu se smíšeným zbožím v Blatničce na Vyškovsku. Obec má jen málo přes čtyři sta obyvatel. „Karty nebereme a ani je zavádět nebudeme. Většinou u nás nakupují jen starší zákazníci a ti o placení kartami nemají zájem. Obrat je malý a nevyplatí se nám to,“ uvedla Marie Marková.

U přístaviště v lednickém zámeckém parku zahájili v sobotu další plavební sezonu.
Vodníci zahájili lednickou plavební sezonu

Obchodníci, kteří dosud přijímají od zákazníků pouze hotovost, budou muset v budoucnu vzít v potaz také stoupající oblibu placení mobilním telefonem. „Klienti v dnešní době stále více platí nejen kartami, ale i mobilními telefony. Malí a střední podnikatelé, kteří mají terminály pro bezkontaktní placení, mohou tyto mobilní platby bez problémů přijímat a nepotřebují žádnou další investici,“ upozornil ředitel Mastercard pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko, Michal Čarný.

To potvrdil i Jiří Mazák z družstva CBA. „Terminály pro platbu bezkontaktní kartou umožňují i platbu mobilem, jsme připraveni. Zatím však na vesnicích není poptávka nijak silná, spíš jsme ji nezaznamenali. Ale v případě potřeby jsme schopni zareagovat,“ uvedl.

Radary, ilustrační foto.
Znojmo spustí radar v příměstské části Kasárna

Svatava Holubová z Jaroslavic na Znojemsku raději platí v hotovosti, ale platbu kartou využívá. „Nakupuji v COOPu tam je bezhotovostní platba bez problémů. Nemile mě však překvapilo, když jsem chtěla platit palivovou kartou u benzinky a řekli, že ji neberou,“ uvedla žena.