Na starost ji má pracovnice Majáku Bronislava Kudličková. „Pečeme z kynutého těsta, je dobré a velmi rychle kyne. Děti zkouší různé tvary, pletýnky, labutě, jidášky. Máme tady i papír a tužku, takže každý si může recept opsat a pak doma vyzkoušet,“ ukazuje Kudličková.

To má v plánu třeba jedenáctiletá Anna Zouharová z Vyškova. Zatím však přemýšlí, jaký tvar si z kousku těsta vyrobí. „Nakonec asi zkusím pletýnku. A až se upeče, tak ji nejspíš hned sním. Nevadí to, protože bych si chtěla z tohoto těsta něco upéct i doma,“ říká Anna.

Ilustrační foto.
Zachránili rekordní počet lidských životů. Letos už transplantovali 150 orgánů

Jak ale upozorňuje Kudličková, přestože vytvoření pletýnky vypadá to velmi jednoduše, děti často překvapí, když zjistí, že je nedokážou uplést. „Sice jen ze tří válečků, ale často se do toho zamotají. I tak jsou ale rády, že si to můžou vyzkoušet. Většinou se k nim pak přidají maminky a pomůžou jim,“ přibližuje Kudličková.

Dílny jsou sice určené především pro děti, výjimkou však není pohled na dospělého, který se alespoň na chvíli vrací do dětství. Perníčky tak zdobí i dospělý muž, řada rodičů pak na různých stanovištích pomáhá dětem. Někdy víc než je třeba. A je vidět, že je to baví. „Hodně často se zapojují do aktivit, jejichž výsledek se pak dá sníst. Takže třeba tvoří sladkou koledu nebo zdobí perníčky,“ potvrzuje organizátorka celé akce Veronika Osičková.

Ilustrační foto.
Rok ležela v nemocnici. Děti splnily kamarádce přání, koupily jí vysněného psa

Myslela však i na odpočinek rodičů. „Ti můžou poslat děti do dílen a sami zůstat dole v hale, kde je připravené posezení s občerstvením,“ vysvětluje Osičková mezitím co v počítači upravuje fotografie a jména dětí, které si chtěly vyrobit ozdobu na vánoční stromeček.

„Do plastových baňek dáváme fotky se jménem. Tuto dílničku jsme zahájili v roce 2016 a ti, co chodí každý rok, tak mají pěknou památku, kterou často věnují prarodičům nebo rodičům,“ popisuje Osičková.

Senior taxi. Ilustrační foto
K lékaři za dvacku. Vyškovské SeniorTaxi už svezlo přes 660 lidí

Kromě baněk si děti můžou vytvořit i malované tašky a trička, odznáčky, marmeládu, balzám na rty, voňavé polštářky nebo třeba právě Zlobišáky. Jednoho má v batohu i Anna, jejíž pletýnka už se peče v troubě. „Moc se mi líbí. Stejně tak se mi líbí celé dílničky. Rozhodně plánuji jít ještě na nějaké. Na které? To jsem se ještě nerozhodla, je jich tolik,“ říká dívka.

Vybírat bude i Vyškovanka Jaroslava Hájková, která hlídá vnučku Adélku u navlékání korálků na náramek. „Zatím jsme tady jen půl hodiny, takže si děti stihly nazdobit perníčky. Vnuk se pak vydal na keramickou dílnu, vnučku zaujala právě výroba náramků. Rozhodně se pak ještě na nějakou dílnu chystáme. Je to moc pěkná akce, už jsme na ní byli loni, věděli jsme tak, do čeho jdeme,“ hodnotí Hájková.

Ilustrační foto.
Volné zvíře v autě? Hazard s životem jeho i posádky. Komplikuje pomoc při nehodě