Nová expozice nazvaná Pod vodou vznikne na travnaté ploše u vstupu do zoo. „V úrovni hladiny bude dřevěná vyhlídka. Pod ní se sejde do suterénu, kde budou lidé oknem sledovat život v přírodním jezírku. To bude velké asi čtyři krát čtrnáct metrů,“ nastínila investiční referentka zooparku Dagmar Nepeřená.

Zoopark se specializuje na původní druhy domácích a hospodářských zvířat. „A chov ryb je u nás tradiční. Navíc máme pocit, že naše sladkovodní druhy lidé moc neznají, víc se prezentují tropická akvária “ odůvodnila Nepeřená.

Její slova potvrdil ředitel základní školy na vyškovském Letním poli Jiří Sochor, který ve škole vede rybářský kroužek. „Žáci znají akvarijní ryby, ale naše ne. Máme akvárium s deseti rybami typickými pro naši krajinu. Děti poznají sumce, štiku a kapra, tím jejich povědomí končí,“ poukázal Sochor s tím, že je přesvědčený, že expozice může být přínosná i pro školy.

Ve Vyškovském zooparku se konala již tradiční večerní akce s názvem Hororky.
OBRAZEM: Erben v zooparku. Hororky děsily známými baladami

V kroužku i v přírodopisu se totiž děti učí ryby poznávat podle obrázků a fotografií. „To ale nikdy nemůže být srovnatelné s realitou, kdy rybu nepoznají,“ vysvětlil ředitel. Oceňuje proto, že zvířata bude možné pozorovat přes sklo pod hladinou. „Při pohledu seshora totiž vypadá skoro každá stejně,“ dodal Sochor.

V jezírku mají být podle plánů větší ryby. „Mimo jiné štika a sumec. Výběr živočichů budeme ještě řešit s rybářským svazem. Doporučí, které ryby můžou být v jedné expozici. A rybáři nám dodají druhy k jejímu doplnění i jako krmení pro dravce,“ přiblížila Nepeřená.

O tom, že nový podvodní svět může mít úspěch, svědčí popularita areálu Živá voda u archeoskanzenu v Modré na Uherskohradišťsku. Zaměřuje se na obyvatele řeky Moravy. Expozice otevřená v roce 2012 podle odpovědného vedoucího Jiřího Kroči návštěvníky zajímá. „Máme jich dokonce víc, než jsme v počátku předpokládali, ročně přes sto tisíc,“ vyčíslil.

Pavilon Austrálie s trojicí klokanů a čtyřmi stovkami andulek je nově přístupný návštěvníkům vyškovského zooparku.
Austrálie na dosah. V zooparku už dovádějí klokani rudokrcí a exotičtí opeřenci

AUSTRÁLIE TÁHNE

Vyškovská expozice Pod vodou má být hotová před hlavní návštěvnickou sezonou v příštím roce. „Předpokládáme, že do června,“ dodala ke zhruba třímilionové investici referentka Nepeřená.

Dodala, že lidé si oblíbili poslední novinku, průchozí voliéru Austrálie. „Zvířata si zvykla, vše funguje. I když je chladněji, i nyní je tam stále co vidět. Podle mě by se ale návštěvníci mohli zdržet trochu déle, postojí tam dvě tři minuty a jdou. Efekt je nejlepší, když se klokani zklidní a zůstanou tam s lidmi sedět,“ doporučila Nepeřená.

Jezírko v zooparku
• Nová expozice Pod vodou ve vyškovském zooparku vyjde asi na 3 miliony korun.
• V lednu bude hotová projektová dokumentace, expozice bude vznikat na jaře a otevře před hlavní návštěvnickou sezonou nejspíš v červnu.
• K vidění budou místní druhy ryb, mimo jiné sumec, štika a kapr.
• Chybět možná nebudou ani chránění obojživelníci, třeba čolci. Zoo ještě řeší, zda na ně zůstane prostor.
• Živočichy do nového jezírka dodají rybáři.