Možná je to tím, že za měsíc budou už všichni malí i velcí vyhlížet kromě nazdobeného vánočního stromku a ve vaně se trápícího kapra i obrovské množství pohádek v televizi, které ke koloritu Vánoc prostě patří. Organizátoři víkendových setkání z Vyškovska na následující volné dny totiž hned několik pohádek, vyprávěných zejména z divadelních prken, připravili. Všechny se konají v sobotu.

Začíná se v okresním městě. Ve dvě hodiny odpoledne ve vyškovském Sokolském domě vypukne benefiční představení pohádky Královna Koloběžka I. Akci pořádají divadelní soubor Diaj a vyškovský Klub Paprsek. „Pohádka je určená samozřejmě dětem, ale díky výbornému ztvárnění pražských divadelníků si na své určitě přijdou i starší ročníky. Výtěžek ze zhruba hodinového představení je určený pro asociaci Paprsek, použijeme ho pro zdravotně postižené děti a mládež. Po jeho skončení se přesuneme do Granada baru, kde se uskuteční dětská diskotéka. Zatímco na pohádku je vstupné dobrovolné, na diskotéku je vstup patnáct korun. Vstupenka ale platí i jako lístek do tomboly, kde je zhruba osm desítek darů," přiblížila statutární zástupkyně organizace Jaroslava Bednářová.

O hodinu později zahrají herci divadla z Opavy ve velkém sále rousínovské Záložny odpolední pohádku O zlé královně na motivy českých klasických pohádek.

V šest hodin pak v Pustiměři vypukne další z klasických pohádek. Divadelní soubor Apollo Tučapy zahraje v sále sokolovny Mrazíka. Pozadu nezůstane ani slavkovské Farní divadlo Simsala Bim, které o hodinu později zahraje v sále pastoračního centra divadelní frašku na motivy hry Carla Goldoniho Sluha dvou pánů Truffaldino.

Sobotní odpoledne se ponese v dětském duchu i na slavkovském zámku. Na zájemce čeká dobrodružství opředené kouzly a tajemstvím, zámek se totiž promění na Školu čar a kouzel Austerlitz. „První krok povede návštěvníky na pokladnu Austerlitzkého expresu, kde si zakoupí jízdenku a poté se vydají pro své kouzelnické potřeby. U hodné čarodějky paní Flamendrové si noví učňové vyrobí kouzelnou hůlku a poté budou čekat na odjezd expresu za novým dobrodružstvím," naznačil program vedoucí průvodců památky David Kučera.

Netradiční kostýmovaná prohlídka zámku zavede návštěvníky do části prohlídkové trasy historických sálů a podzemí, kde namísto standardního výkladu prožijí den mladých čarodějů. „Začínáme o půl čtvrté, půl páté a půl šesté. Program je přibližně na devadesát minut. Nutná je rezervace," připomněl Kučera.

Na Slavkovsko zve také napoleonská sekce skupiny historického šermu Buhurt. Důvodem je sobotní konání už čtvrtého ročníku pochodu slavkovským bojištěm.

Zájemci se opět po zelené turistické značce vydají do Křenovic. „Tradiční výšlap po stopách všech zúčastněných armád slavkovské bitvy startuje na horním nádraží v Křenovicích, odkud odjedeme vlakem v 7.54 do Újezdu u Brna. Pěšky se potom od nádraží vydáme ke kapličce svatého Antonína Paduánského, na Mohylu míru, pokračovat budeme k pomníku nad Zbýšovem a přes hromadné hroby nad naší obcí zpět do Křenovic," popsal trasu pochodu hejtman napoleonské sekce skupiny Buhurt Oldřich Bartošek.

Celá trasa měří necelých třináct kilometrů a pro zdatnější turisty může pokračovat až do Slavkova u Brna. „Všichni účastníci a uniformovaní kolegové, na které čeká v průběhu pochodu i historický kvíz s odměnami, jsou v hojném počtu vítaní. Pokud vyjde počasí, pojede s námi také kanón tažený koňským potahem," lákal Bartošek.

Úplně v jiném duchu se v neděli ponese ornitologická beseda v malém sále Záložny v Rousínově. „Od tří hodin odpoledne tam začne beseda s promítáním fotografií týkajících se činnosti v minulých letech. Nazvaná je Ptactvo Rousínovska. Povedu ji spolu s Petrem Procházkou," zval amatérský ornitolog Jiří Bartl z Rousínova.