„Od té doby, co ji vede Ilona Ficová, zažívá naše knihovna velký rozmach. Už to není jen místo, kde se práší na knihy, ale stává se z něj centrum kultury v Letonicích. Koná se v ní řada přednášek, výstav a akcí pro děti. Vedoucí k práci skvěle přistupuje a dělá hodně věcí nad rámec svých povinností. Hlavně díky tomu jsme se v hodnocení v okrese dostali na přední místa," vyzdvihl starosta Letonic Jiří Skokan.

V kategorii obcí nad tisíc obyvatel Letonice například s výsledkem 3,1 ovládly statistiku o počtu výpůjček na jednoho obyvatele. Mají také nejvíc svazků půjčených z výměnného fondu konkrétně 419. „Výrazně nám za poslední dobu přibylo kulturních a vzdělávacích setkání: loni jich bylo dvacet," dodal Skokan.

V této statistice předběhla Letonice v dané kategorii obcí jen knihovna v Pustiměři. Ta podnikla sedmačtyřicet akcí. „A to jich bylo ještě méně než obvykle. Je to dost náročné, pořádat všechna setkání, nejvíc asi tehdy, když se jde do terénu. Ale vždycky se pár dětí najde, které to ocení, takže to za úsilí stojí. Obecně nám loni trochu poklesl počet výpůjček, ale myslím, že si knihovna stále stojí dobře," zhodnotila pustiměřská knihovnice Anna Hrozová. Statistiky to potvrzují: ve své kategorii jich Pustiměř ovládla větší část.

Konkrétně do kulturních a vzdělávacích akcí se obecně knihovnám v okrese moc nechce: u většiny ve statistice svítí nula. Podobně aktivní jako v Pustiměři jsou ale třeba v Hostěrádkách-Rešově, kde pořádali ještě o jednu akci víc, a s přehledem tak ovládli kategorii obcí mezi pěti sty a tisíci obyvateli.