Pro někoho možná šokující zjištění, pro zákazníky ve Vyškově ale poměrně běžná záležitost. „V centru města je to prakticky na denním pořádku. Najdou se tak dvě restaurace, která mají i o čtvrt na jednu nějaký slušný výběr, u zbytku se v poledne třesu, aby měli vůbec něco s masem,“ prohlásil třeba zákazník Pavel Zeman z Vyškova.

I když lidé v okresním městě na „meníčka“ slyší, vadí jim, že se od rána na některé z nich těší a nakonec si musejí dát něco jiného. Pokud mají vůbec něco. „O tom vůbec nechci mluvit,“ odmítl se vyjádřit spolumajitel restaurace Acapulco Lukáš Rašner.

Redakce Vyškovského deníku Rovnosti si nicméně hned při následující možnosti vybrala jinou vyškovskou restauraci.

Ve dvanáct hodin nebylo jedno ze tří jídel v úterý třeba v restauraci Chalupa u Městské brány. Obsluha nicméně chybějící jídlo na tabuli smazala.

To, aby v kuchyni nezbylo třicet porcí denně, je podle syna majitele Františka Blumensteina zásluha hlavně zkušeností. „Určitě, je to hlavně dlouhodobou prací v oboru. Menu musí být vyvážené, což je zároveň na kuchaři. Nemůže něco vyčnívat. Je jasné, že když bude v nabídce třeba losos, tak ostatní jídla nepůjdou. Servírky, pokud jídlo dojde, ho smažou na tabuli i přeškrtnou v denní nabídce. Vyvarujeme se tím tak problémům,“ zdůraznil.

Naopak při úterní návštěvě Acapulca zbývalo o půl jedné pouze pět porcí. Na tabuli před restaurací ale smazané chybějící menu znovu nebylo. „Jasně, nalákají tím zákazníky dovnitř a pak je všechno jinak. Dle mého to mají dobře spočítané, protože když už si u nich člověk, který má třicet minut na polední pauzu, sedne, tak asi těžko půjde jinam,“ myslel si Zeman.

To, že v poledne jsou v některých provozech vyprodané třeba i dvě ze tří jídel, vadí i jiným. „Určitě jsem se s tím už setkala. Může se to očekávat, když člověk přijde na menu o půl jedné, ale stalo se mi, že jsem došla dvacet minut po zahájení polední nabídky a dokonce nebylo víc jídel než jen jedno. Ale venku měli samozřejmě vše vypsané,“ uvedla třeba vyškovská radní Dagmar Nepeřená.

Provozovatelé restaurací se zároveň snaží, aby polední menu vyhovovalo i peněženkám zákazníků. V okresním městě stojí polední menu v průměru pětašedesát korun.

I za takovou cenu je možné uvařit dobře. „Nicméně ve větším množství. Vařit něco na polední menu pro deset strávníků se nevyplatí. Restaurace to mají každopádně propočítané. Postupují dost často tak, že třeba dva dny v týdnu uvaří něco dražšího a další tři dny naopak šetří, třeba na gramáži masa, aby na menu něco vydělaly,“ odpověděl kuchař Oldřich Fiedler.