Kritéria a hodnocení soutěžících přibližuje hned ze začátku kolemjdoucím policista Jiří Možný z dopravního odboru. „Hodnotíme ústroj a vzhled policisty, jeho pokyny a pohyb, jak předává křižovatku kolegovi, přesnost a srozumitelnost jeho pokynů a v neposlední řadě zohlednění situace, tedy jestli má přehled o celé křižovatce včetně chodců. To je asi nejtěžší disciplína," soudí Možný.

Na místě je osm dvoučlenných týmů, které přišly bojovat o vítězství. „Jsou to policisté z jednotlivých okresů Jihomoravského kraje a tým krajské dopravní policie," přibližuje Možný.

Disciplínu řízení dopravy bodují celkem čtyři odborníci, kteří mají s řízením dopravy velké zkušenosti. Shodují se na tom, že řidiči si většinou neví rady, jak na policistu reagovat. „Lidé pokyny moc neznají, často se s nimi nesetkávají. Policista tedy musí být připraven poradit si i s určitým zmatkováním a problémy," upozorňuje Možný.

Z toho je nervózní i jeden z účastníků soutěže strážmistr z Brněnska Roman Svoboda. „Nejvíc se bojím toho, že řidiči nebudou vědět, co mají dělat. Dvě třetiny řidičů opravdu neznají pokyny policistů. V autoškole tomu asi moc nedají, a potom je tam určitá laxnost některých řidičů, kteří vůbec na nic neberou ohled. Lidé se většinou orientují podle semaforu, takže je to pro ně nové a nezvyklé," vysvětluje Svoboda.

CHODCI NEZNAJÍ POKYNY

Neznalost řidičů se několikrát projevuje i při soutěži, kdy auta najíždějí do křižovatky špatně a chodci nevědí, kdy mají přecházet. Brno je přitom jedno z měst, kde je doprava řízená policisty poměrně často. „Jsme veletržní město, ze zkušeností se dá říct, že policisté tady řídí dopravu častěji než jinde. I tak jim to ale dělá problémy," nerozumí Miloš Skácel z jihomoravské dopravní policie.

Akce zaujala i několik kolemjdoucích. „Až tak často se to nevidí a je to určitě zajímavé, takže se rád podívám, jak jim to jde. Zároveň si i osvěžím zapomenuté znalosti z autoškoly," směje se Mirek Zvěřina.

Že by zmatkoval, pochybuje, křižovatku zná a už ho na ní nemá co překvapit. „Nejvíc se mi líbí, jak jeden člověk dokáže zorganizovat takové množství řidičů a aut a všechno to plynule zapadá do sebe," dodává se zájmem.

Kolem jedné odpoledne soutěž končí, vyhrává ji tým z Vyškova a za jednotlivce Lukáš Shromáždil z Brněnska. Vybraní policisté budou postupovat do celorepublikového kola i na základě písemných testů a jízd zručnosti.

MONIKA KRYLOVÁ