Ženy se v politice objevují stále častěji, tvrdí odborníci. Na kandidátkách pro letošní komunální volby je jich podle Českého statistického úřadu třetina.

Lidoveckou kandidátku v Břeclavi vede Marcela Pardovská, komunistickou Dagmar Švendová. „Nabízím bohaté zkušenosti z politické práce na komunální, krajské i evropské úrovni,“ uvedla Švendová, bývalá asistentka kosmonauta a poslance Evropského parlamentu Vladimíra Remka.

O návrat do vedení hodonínské radnice se pokouší Milana Grauová, bývalá starostka města. Stejně jako před čtyřmi lety je jedničkou na kandidátce hnutí ANO.

Ilustrační foto.
Do kopce vyveze návštěvníky v zoo v budoucnu kolejová lanovka

Také komunistickou kandidátku v Hodoníně vede žena, Lenka Ingrová. „Důvěry si velmi vážím,“ reagovala.

Ve Znojmě je jedinou lídryní na kandidátkách devětatřicetiletá právnička a asistentka poslance Petra Svedíková Vávrová za SPD.

Uskupení Krásná Miroslav v Miroslavi na Znojemsku sestavilo kandidátku, na které jsou samé ženy. Vede ji devětadvacetiletá projektová manažerka Petra Uhlířová. „Chybí nám ženský pohled na věci. Naším cílem je dostat ženy do rady města,“ řekla.

V Boskovicích chce obhájit post starostky Hana Nedomová, a to z první pozice sociálnědemokratické kandidátky. Místostarostka Dagmar Hamalová usiluje o zvolení jako jednička za lidovce. Její stranická kolegyně a senátorka Jaromíra Vítková je na pátém místě. „Chci podpořit mladé lidi na kandidátce přede mnou a předat jim své zkušenosti,“ uvedla Vítková.

Ženy v politice
• Podle politologů počet žen na kandidátkách roste. Po volbách tak na radnicích přibývají ženy političky.
• Z celkového počtu kandidátů ženy letos představují třetinu.

Ve Slavkově u Brna vede lidovce do voleb místostarostka Marie Jedličková. Jedničkou hnutí ANO je účetní Dagmar Živníčková.

Také vyškovské ANO má v čele ženu, ředitelku školy Karin Šulcovou. „Vyškov potřebuje změnu, kterou by žena mohla přinést. Ženy dokážou změnit politickou kulturu směrem ke spolupráci a slušnosti, a to bez preference osobních zájmů a potřeby dominance,“ uvedla.

Nové sdružení Náš Vyškov vede archeoložka Blanka Mikulková.

Podle brněnského politologa Lubomíra Kopečka počet žen na kandidátkách do komunálních voleb mírně roste. „Přibývá starostek a obecně žen v exekutivních funkcích. Více žen se zaměřuje na kariéru,“ vysvětlil.

MARTINA MORESOVÁ

Silniční most v břeclavské městské části Poštorná je ve špatném stavu. Čeká na opravu.
Oprava mostu do Poštorné začne za dva roky. Dostane třetí pruh