U nejmenších dětí mají přitom prevenci v rukou výhradně rodiče. „Je opravdu vidět, že se nůžky mezi dětmi, které o zuby pečují, a mezi těmi, kterým se kazí, stále rozevírají. Na jednu stranu ke mně chodí děti ve věku od sedmi do patnácti let s perfektními zuby a jako protipól zhruba třetina s naprosto kazovými, což je v jejich věku alarmující. Navíc větší počty kazů u nich nejsou ničím neobvyklým," upozornila vyškovská dentální hygienistka Bohdana Jelečková.

Zubař Jiří Wolf její slova potvrzuje. Zároveň zdůrazňuje, že polovina jeho dětských pacientů už má poničenou i zubní sklovinu. „Ta je nejtvrdší prvek v lidském těle. Paradoxně ale sladké nápoje mění hodnotu pH v ústech a vzniklé kyselé prostředí sklovinu ničí. Přibližně šest z deseti pacientů už má s tímto počáteční problémy. Sklovina navíc nejde ničím nahradit, proto je důležité se její erozi vyvarovat," vysvětlil dentista.

Když předškoláci nebo školáci pijí nezdravé nápoje, Janě Daňkové z Vyškova pohled na ně vyloženě vadí. „Rodiče si mnohdy neuvědomují, že péče o chrup u předškolních dětí je klíčová. Pijí dokonce i energetické drinky, je to velká chyba," zdůraznila Daňková.

MINIMÁLNĚ DVAKRÁT

Dětský organismus podle ní tyto nápoje nezvládá zpracovat. „Kolikrát vidím děti, které mají zkažené už i mléčné zuby. Je pak asi jasné, jak dopadnou jejich zuby, které jim zůstanou nastálo. Svému dítěti rozhodně tyhle chemické hnusy nedávám a zuby si musí čistit dvakrát denně," rozčílila se Vyškovanka.

S ženou souhlasí i vyškovský zubař. „Je pochopitelně pravda, že celý problém začíná u nezodpovědnosti některých rodičů. Když byla starost o zuby dětí na školách, byla situace lepší. Tím ale neříkám, že by se o to měla starat škola. Špatné návyky čištění chrupu často odstranit dokážeme, ale když jde školák do rychlého občerstvení, je asi zřejmé, v jakém stavu pak jsou jeho zuby," poznamenal Wolf.

Ujistil nicméně, že zmírnit následky z občasných přešlapů není vůbec obtížné. „Doporučuji alespoň po vypití kyselinotvorného nápoje vypláchnout ústa obyčejnou vodou. Tím se pH v ústech stabilizuje. Naopak čistit zuby ihned po konzumaci kyselých nápojů nedoporučuji. Právě v té chvíli je totiž sklovina nejnáchylnější k poškození," doplnil vyškovský zubař.

S nezdravými potravinami a nápoji začaly bojovat například i vyškovské základní školy. Zpravidla ale až poté, co jim nová vyhláška zakazuje prodávat dětem v bufetech a automatech například přeslazené limonády. „Automat, ve kterém žáci mohli nezdravé nápoje zakoupit, jsme už odpojili. Momentálně jednáme s provozovatelem o výměně sortimentu. Je ale běžnou praxí, že když jdou děti do školy, tak si nezdravou svačinu stejně zakoupí v nejbližším obchodě," popsal praxi ředitel vyškovské základní školy Luděk Höfer.