Na ekofarmě Jalový dvůr v Heršpicích chovají osmdesát ovcí, ročně se jim narodí sto jehňat. Se situací na českém trhu jsou spokojeni. „Poptávka po jehněčím mase stoupá, každý rok prodám vše. Nemusím dodávat na jatka, moji zákazníci jsou soukromníci,“ uvedla obchodní zástupkyně farmy Markéta Sedlinská. Kromě prodeje jehněčího masa v biokvalitě farma zprostředkovává také projížďky na koních a provozuje agroturistiku.

Jinou zkušenost mají na farmě Kojál v Krásensku, kde chovají dvě stě osmdesát ovcí. „Zájem o jehněčí maso je v České republice obecně malý, ale vzrůstá. Přesto zhruba devadesát procent produkce vyvážíme mimo republiku, například do Itálie. Zbytek prodáme drobným prodejem, například lidem, kteří si chtějí zabít jehně doma,“ uvedl zaměstnanec podniku Zdeněk Svoboda.

Ekologický chov v Krásensku založili kvůli údržbě krajiny. Přes léto ovce spásají louky, z části ploch se sklidí krmení na zimu. V podnikání farmě pomáhají dotace, které tvoří více než polovinu jejích příjmů.

Ekologický chov nabízí podle odborníků zvířatům lepší životní podmínky. Na rozdíl od velkochovů mají možnost výběhu, dostávají nestříkané krmivo z domácí farmy a je omezeno preventivní používání léků.

Radka Jarušková