Společnost Kordis zajišťující integrovanou dopravu v kraji posílí několik linek. Například 702 jezdící z brněnské zastávky Úzká. Mezi ní a Motorestem Rohlenka v sousedství Santonu, pod nímž se odehraje rekonstrukce bitvy u Slavkova, bude v sobotu zhruba od půl jedenácté do půl druhé operativně přibývat kyvadlových spojů. „Nemáme vydaný žádný speciální jízdní řád, autobusy vypraví dispečer podle množství cestujících v deseti- až dvacetiminutovém intervalu," řekl ředitel podniku Jiří Horský.

Na kyvadlovou dopravu organizace vyčlenila asi patnáct velkokapacitních autobusů. „Co se týká Slavkova, posílíme spoj 601 směrem na Rohlenku. Tím zajistíme propojení obou akcí," nastínil. Další posílení pak připravili po skončení ohňostrojů ve Slavkově. „A pokud dojde k časovému posunu v programu, přizpůsobíme tomu i odjezdy autobusů," ujistil Horský.

Kdo se přece jen rozhodne vyrazit autem, místo k parkování nejspíš jen tak nenajde. Na základě dřívějších zkušeností policisté upozorňují, že u Tvarožné to bývá velký problém. „Do terénu vyšleme šedesát policistů z dopravní, pořádkové a kriminální služby. Parkovat se bude podél silnice II/430 směrem na Jiříkovice i Tvarožnou a také v odstavných pruzích u Rohlenky," popsal za policejní obvod Brno-venkov Antonín Krýsa.

Ve Slavkově pak, vzhledem k tomu, že městu chybí větší odstavné parkoviště, lidé můžou parkovat v Příční a Jiráskově ulici, podél střední integrované školy, u koupaliště a za autobusovým nádražím. „Pokud tato místa nepostačí, využijeme silnici II/416 na Křenovice," zmínil za slavkovskou policii Petr Buček.

Komplikace čekají zejména po ukončení akcí. A to jak na sjezdech na dálnici u Tvarožné, tak i ve Slavkově. „Lidé se snaží co nejrychleji odjet. Pokusíme se vše zkorigovat tak, aby nemuseli stát v dlouhých kolonách," dodal Buček s tím, že naopak od řidičů žádají obezřetnost kvůli výrazně zvýšenému počtu chodců.

Policisté zároveň návštěvníky upozorňují, aby si v případě, že přijedou autem, z něj nezapomněli vzít cennosti. „Sice to opakujeme stále, ale každý rok je to stejné. Lidé nechají v autech fotoaparáty, mobily a ty pak lákají zloděje," podotkl Buček. V případě ztrát a nálezů se potom mají obracet na informačním centrum na slavkovském zámku.

Přestože pásmo vzpomínkových akcí odstartovalo už zhruba před týdnem, divácky nejočekávanější část startuje v pátek. Večer Slavkov obsadí vojáci a přijede rakouský císař. „Připravený je i empírový bál a večerní prohlídky zámku. V sobotu pak Palackého náměstí ovládne historický jarmark a nebudou chybět vojáci s bitevními ukázkami. Večer vyvrcholí videomappingem s ohňostrojem," popsala ředitelka zámku Eva Oubělická.

Rekonstrukce bitvy u Slavkova se pak jako tradičně odehraje pod Santonem. „Dorazí asi dva tisíce vojáků ze sedmnácti zemích světa. Rekonstrukce se nebude konat na poli přímo pod Santonem, ale na vedlejším. Vede mírně do kopce a bitvu tak uvidí i lidé ve vzdálenějších řadách," vysvětlil za organizátory Miroslav Jandora s tím, že slavnostní zahájení se uskuteční na Staré poště. „Přítomný bude i Napoleon. Ještě předtím jsou připravené například tradiční Jiříkovické ohně. Významný bude i nedělní pietní akt na Mohyle míru," dodal Jandora.

sobotní taháky
Slavkov u Brna
10.00 – 16.00: Tenkrát ve Slavkově 1805 (život ve městě, ukázky vojenského výcviku, bitevních střetů a řemesel)
Tvarožná
14.00 – 15.30: Bitva tří císařů na bojišti pod Santonem (2 tisíce vojáků v dobových uniformách, 100 koní a 20 děl)