ŽONGLÉR I EKOPUNK. Každoročně se ho účastní desítky lidí, a to nejen z vesnice, ale také třeba z Brna. Schází se vždy úderem druhé hodiny odpoledne u drnovické návsi. Letos tomu nebude jinak. „Sraz je tradičně na parkovišti před obecním úřadem. Vyjdeme k bažině, kde už bude čekat Dominik Grohmann s novým žonglérským vystoupením a ekopunková skupina Spontánní Sukcese. Poté se přesuneme do drnovického kulturního domu," přiblížil předseda sdružení Pavel Klvač.

Tam se uskuteční vernisáž výstavy fotografií Jakuba a Theodora Gottwaldových. „Konkrétně půjde o Jakubovy fotografie a malby jeho pradědečka Theodora. Jde o obrazy, které jeho příbuzní sesbírali právě pro naši výstavu. Jsou na nich výjevy z Ruprechtova a okolí, možná i nějaké smyšlené krajiny," doplnil Klvač.

OD PAZDERNY PO JOKLOVU. Drnovická akce je jednou z těch, které se řadí k oslavám Dne Země. S přírodou souvisí i další, název má My pro vodu a pořádá ji také v sobotu Povodí Moravy. Jejím cílem je vyčistit břehy řeky Hané ve Vyškově. Dobrovolníci se sejdou v devět ráno u vyškovského zimního stadionu. „Uklízet budou dva a půl kilometru dlouhý úsek ve směru od pěší lávky na Pazderně po silniční most v Joklově ulici," informovala mluvčí státního podniku Gabriela Tomíčková s tím, že do pátku se přihlásili jen vyškovští hokejisté z týmu Vyhaslé hvězdy.

Pokud se ale ještě v sobotu někdo přece jen rozmyslí, může se ještě přihlásit. „Abychom mu ale mohli dodat pomůcky, je potřeba, aby se mi telefonicky nahlásil," vzkázala Tomíčková.

PRO DĚTI I VĚŘÍCÍ. Region ovšem bude žít i výhradně kulturními akcemi. Například v Rousínově je na dnešek naplánovaná pohádka pro děti. Zahraje ji divadlo Kapsa ve velkém sále Záložny ve tři odpoledne. Název je O Jankovi a jeho zvířátkách. Vstupné pro děti je třicet korun, dospělí zaplatí padesát.

Na zahájení turistické a cestovní sezony, které se odehraje v neděli od půl jedenácté dopoledne na letonickém parkovišti u hřbitova, pak zve Římskokatolický farní úřad Letonice. „Předcházet mu bude modlitba svatého růžence v devět hodin a o půl hodiny pozdějifarní mše svatá v kostele. O půl jedenácté se pomodlíme za řidiče, policisty, součástí bude i požehnání dopravních prostředků a také modlitba za oběti silničních neštěstí. Na závěr požehnáme přítomným," popsal farář Martin Bejček.

UNIKÁTNÍ ZÁVOD. Kdo se naopak bude chtít pořádně protáhnout, neměl by v sobotu chybět v Pístovicích. Tam se v sobotu odehraje unikátní závod Sit on top cup pod taktovkou Klubu vodáků Neptun Vyškov. „Sit on top je lehké stabilní plavidlo, které umožňuje jízdu na rybníku, moři i na řece. Jeho největší předností jsou minimální nároky na řízení. I úplný vodácký antitalent se ho naučí ovládat za pět minut," prohlásil ředitel závodu Libor Němec. Zájemcům o účast stačí dorazit v devět hodin do Pístovického mlýna ve vhodném oblečení a obuvi. Vše ostatní klub půjčí.

Večer se pak závodníci můžou zajít odreagovat třeba do kina. Na výběr mají mezi Cestou ven ve slavkovském kině Jas, která získala Českého lva za nejlepší loňský film. Začátek je o půl osmé. Ve Vyškově pak budou dávat od půl šesté Píseň moře, což je animovaný rodinný film, a od osmi thriller Petra Jákla mladšího Ghoul o trojici filmařů, kteří se vydali na Ukrajinu točit film o kanibalismu.