„Všech sedm zastupitelů na mimořádném zasedání odkup jednohlasně podpořilo. Jednáme kvůli tomu s bankou o úvěru na sedm milionů korun, týká se to také pozemků poškozených sesuvy. Na krajském úřadu jsme požádali o dotaci,“ potvrdil starosta obce Václav Matyáš.

Odpad podle něj nahradí krajinný, terasovaný a odvodněný prvek. Poslouží k zadržení vody v přírodě i s ohledem na zvěř. „V plánu je také vyhlídka pro kolemjedoucí cyklisty s posezením. Protínají se tam totiž tři polní stezky. Další varianty využití se odvíjí od možností a získaných dotací,“ zdůraznil starosta.

Starostové okolních obcí si prohlédli skládku ve Vážanech nad Litavou. Podívali se na vrchol třicetimetrové hromady, která skrývá několik milionů tun odpadu.
Budoucnost skládky ve Vážanech? S odkupem pozemků může pomoci kraj

Jako jednu z dalších možností zmínil například naučnou přírodní stezku. Na zvážení je také biková dráha pro mládež, ale také svah určený pro zimní vyžití v podobě bobování, sáňkování a dalších volnočasových aktivit.

Kvůli návozům zeminy se obec s vlastníky pozemků roky soudila. Vinila je z provozu nelegální skládky. „Je to ostuda desetiletí. Je dobře, že to obec a kraj nějak řeší,“ komentoval situaci například Hynek Charvát.

Rozjíždí se jednání na úřadech

Podporu záměrům obce už vyjádřil hejtman Jan Grolich. Vše ale záleží na orgánech kraje. „Obec od něj přitom uvítá příspěvek ve výši dvou milionů. I po odkupu tam je navíc spousta práce na rekultivaci,“ popisoval krátce poté, co osobně skládku navštívil.

Důležitost dotace pro pomoc s odkupem potvrdil také starosta Matyáš. „Očekáváme ji ve výši jednoho a půl až dvou milionů. Zároveň se rozjíždějí jednání na úřadech. Budeme žádat o stavební povolení na tvorbu krajinného prvku. Společenské a sportovní prvky pak zapadnou do krajinného rázu rekultivovaného území, usilujeme k nim o dotace,“ dodal starosta Vážan nad Litavou.

Vyškovský Dinopark. Oblíbená atrakce přivítala stovky prvních návštěvníků.
Dinosauří mánie je zpět: vyškovský Dinopark otevřel

Podle Grolicha při kauza ve Vážanech nezvládl řešení stát, zatímco to zbývá na obci za pomoci kraje. „Ve Vážanech nad Litavou měla vzniknout motokrosová dráha, ale místo toho vznikla na sedmi hektarech nelegální skládka. Od roku 2012 do roku 2016 umožnil spolek SVS Racing Team, aby se na místo navážela suť. Tak začal boj a soudy. Sesuvy poškodily okolní pozemky a životní prostředí,“ bilancoval hejtman.

V roce 2018 soud rozhodl, že pozemky propadly státu a čtyři hektary převedl na obec. „Všechny až na jeden, který spolek předtím vyčlenil do Bike Parku. Zbylé tři hektary tak musí obec koupit, protože bez toho se to rekultivovat nedá,“ dodal Grolich.