Ačkoliv se třeba právě Janoušková těšila, že díky zateplení ušetří peníze za topení už v nadcházející zimě, za lepší balkon je ráda. „Ten, který mám u své garsonky, jsem si nechala už dvakrát natřít. Chci to tady mít pěkné. Někteří sousedé ho už mají rezavý," poznamenala důchodkyně, která doufala, že zateplení město letos zvládne. „Sice kvůli zdravotním potížím moc netopím, ale i tak jsem se těšila, že ušetřím. Mám zálohy nastavené dost vysoko, abych nemusela při vyúčtování doplácet, takže kdybych ji mohla o něco snížit, bylo by to dobré," svěřila se Janoušková.

Bydlí v prvním poschodí, a jak říká, chlad zvenku pociťuje. „Když dám ruku k oknu. Ale ti, co bydlí nahoře pod plechovou střechou, to mají ještě horší. V létě na ni praží slunce, a tak tam mají velké horko. V zimě pak zase hodně chladno. Ti budou za zateplení určitě ještě radši," myslí si obyvatelka domu.

Historie domu
∙ Dům s pečovatelskou službou funguje ve Slavkově u Brna od roku 1995
∙ jeho majitelem je město
∙ je v něm 61 bytů
∙ v roce 2010 dostala budova nová okna, o dva roky později novou střechu

Jiný druh zateplení a rekonstrukce balkonů práce prodraží podle slov vedoucího odboru investic a rozvoje ve Slavkově Petra Lokaje zhruba o dva miliony korun. „Místo polystyrenu budeme zateplovat minerální vatou, což vyjde oproti původnímu plánu dráž zhruba o dvacet procent. Víc akci samozřejmě prodraží i balkony," sdělil Lokaj.

Radnice počítá s tím, že práce dohromady vyjdou na pět a půl milionu korun. Už měla i vysoutěženou firmu, výběrové řízení částku snížilo zhruba o dvě stě tisíc korun. Město nicméně bude hledat nového zhotovitele. „Rozhodli jsme se akci přesunout na příští rok hlavně kvůli počasí. A také uděláme nové výběrové řízení, přičemž počítáme s tím, že dojde víc nabídek. Nicméně i tak chceme vítěze znát do konce letošního roku," podotkl Lokaj s tím, že začít se stavbou chtějí na jaře a do června má být hotová.