Na Blanensku letos přibylo 49 evidovaných cizích státních příslušníků. Na Vyškovsku, kde je patrný stejný trend, dokonce 79. „K jednatřicátému březnu evidovala cizinecká policie 2147 cizinců žijících na Blanensku a 1771 na Vyškovsku,“ shrnul policejní mluvčí Bohumil Malášek. Součet už se tak blíží čtyřem tisícům.

Nejvíce cizinců na Blanensku v současnosti zaměstnává firma Alps Sebranice. Jejich nejčastější pracovní pozicí je pomocný dělník ve výrobě nebo montážní dělník. „Zaměstnáváme sto padesát cizích státních příslušníků,“ sdělil personální ředitel firmy Tomáš Leder. Společnost, která vyrábí automobilové komponenty, vyváží veškerou produkci mimo Českou republiku a na národnostní pestrosti si zakládá.

Zatímco na Vyškovsku je nejvíce Ukrajinců a až druhé místo patří Slovákům, na Blanensku je tomu naopak. A překvapivé třetí místo drží Mongolové. „Je to trochu rarita. Svého času bylo hodně mongolských žen zaměstnáno v automobilovém průmyslu. Především kvůli silovým dispozicím,“ podotkl Malášek.

Počty cizinců v číslechVyškovsko
1. Ukrajinci: 569
2. Slováci: 534
3. Vietnamci: 147
4. Moldavané: 63
Blanensko
1. Slováci: 616
2. Ukrajinci: 446
3. Mongolové: 436
4. Vietnamci: 119
zdroj: ministerstvo vnitra

Mongolské ženy našly uplatnění zejména ve firmě Apos-Auto, kde pošívaly volanty. Zhruba před dvěma lety ovšem odběratel volantů utlumil výrobu a ukončil v Blansku spolupráci. Následovalo propouštění „Od loňského ledna už cizince nezaměstnáváme,“ řekl tehdejší jednatel firmy Miroslav Růžička.

V době největšího rozkvětu společnosti žilo přímo v Blansku osm stovek Mongolů. Dnes jich podle statistiky ministerstva vnitra v regionu zůstalo zhruba 440.

Na Blanensku jsou dnes ale i nezaměstnaní cizinci.„V evidenci uchazečů o zaměstnání v okrese Blansko je v současné době třiapadesát cizinců,“ uvedla Hana Kuběnová z blanenské pobočky Úřadu práce.

Cizinci na Vyškovsku jsou z velké části Evropané. „Naprostou většinu – téměř osmdesát procent – tvořili na konci května lidé z Evropského hospodářského prostoru. Jde tedy o zaměstnance, kteří mají volný přístup na český trh práce. Pětina jsou pak lidé ze třetích zemí,“ informovala mluvčí Úřadu práce České republiky Kateřina Beránková.

K tradičním zaměstnancům patří na Vyškovsku Slováci. „U nás jich máme pět,“ zmínila Eva Vavrouchová z vyškovské firmy Hestego.

Cizinců pracujících na jihu Moravy v posledních letech přibylo nejen díky lepším možnostem a podmínkám uplatnění, ale podle mnohých také kvůli velmi nízké nezaměstnanosti. Beránková to však odmítá. „Aktuální počet pracujících cizinců nemá přímou souvislost s aktuální nízkou nezaměstnaností,“ reagovala mluvčí Úřadu práce.

Personalista z Alpsu: Národnosti neřešíme 

Sebranice - Častým argumentem proti zaměstnávání cizinců je tvrzení, že berou Jihomoravanům práci. Personální ředitel firmy Alps v Sebranicích na Blanensku Tomáš Leder s tím ale nesouhlasí. „Nezaměstnanost dnes v naší zemi v podstatě neexistuje. Důvodem, proč zaměstnáváme tolik cizinců, je fakt, že u nás už nejsou nezaměstnaní lidé, kteří by chtěli pracovat. Nebo mají nějaký objektivní důvod, proč pracovat nemohou,“ říká Leder.

Firma vyrábějící automobilové komponenty, v níž působí, zaměstnává sto padesát cizinců. „U nás pracují lidé z různých zemí. Nejvíce je jich z Bulharska, ale také Slováci, Mongolové, Japonci nebo Britové,“ vyjmenovává personalista.
Pracovníci různých národností jsou podle něj ve firmě rozeseti na všech možných pracovních pozicích. Nejvíce ale mezi dělníky. „U nás najdete cizince na všech pozicích – od vrcholového managementu až po dělníky. Národnosti u nás v podstatě neřešíme. Zajímá nás jen pracovní uplatnitelnost,“ vysvětluje.

Alps Sebranice má v současnosti zhruba šest set zaměstnanců. A do budoucna plánuje rozšíření výroby. „Počítáme s vytvořením dalších pracovních pozic,“ potvrzuje Leder.

ADAM KUBÍK