Že na Vyškovsku plánuje ve středu zavřít většina ordinací, potvrdil předseda okresního spolku praktických lékařů Pavel Kopáč z Bučovic. „Zapojím se já i řada mých kolegů. Postupně se přidávají další,“ sdělil Kopáč, kterému vadí zejména od ledna připravená povinnost předepisovat recepty jen elektronicky.

„Projekt není připravený, obávám se, že to nebude fungovat,“ vyjádřil se.

Ilustrační foto.
Řidič srazil na přechodu čtyřletou dívku. Skončila s lehkým poraněním hlavy

S povinnými e-Recepty nesouhlasí ani praktická lékařka pro dospělé Danuše Adamcová. „Do stávky se rozhodně zapojím. Hlavně nám jde o e-Recepty. Pro starší doktory na vesnicích je to problém,“ míní Adamcová, podle které skončí příští rok na Vyškovsku řada praktiků. Vyškovská lékařka je navíc toho názoru, že doktoři už tak mají dost administrativní práce a tím pádem málo času na své pacienty.

Od března se mezi povinnosti přidá i elektronická evidence tržeb. „Pro mnoho starších lékařů to bude poslední důvod, proč ve své praxi nepokračovat. Na venkově je ale nemá kdo nahradit,“ řekl předseda Sdružení praktických lékařů, které za stávkou stojí, Petr Šonka.

Stávka lékařů
∙ Do středeční stávky se zapojí na deset tisíc praktických lékařů z celé republiky.
∙ Stávku pořádá Sdružení praktických lékařů.
· Hlavními důvody je dlouhodobé podhodnocení ambulantní péče, rostoucí byrokracie a plánované povinné zavedení elektronických receptů a elektronické evidence tržeb.
∙ Povinné elektronické recepty začnou platit od 1. ledna 2018, elektronická evidence tržeb pak od 1. března 2018.
∙ Do stávky se symbolicky zapojí také stomatologové a lékárny.

Lékaři protestují také proti tomu, že úhrady jejich práce ze strany zdravotních pojišťoven mají příští rok stagnovat. Vadí jim, že ministerstvo přidává hlavně nemocnicím.

ZUBAŘI I LÉKÁRNY

Také na Blanensku bude mít podle předsedy praktických lékařů v okrese Ivo Procházky stávka výraznou podporu. „Podle informací, co mám od kolegů, se středeční stávky zúčastní nadpoloviční většina oslovených. I já budu mít ordinaci zavřenou,“ uvedl Procházka.

Povinné elektronické recepty uvádí jako důvod uzavření své ordinace rovněž předseda spolku praktických lékařů za Boskovicko Michael Šafránek z Letovic. „Neumím si představit, jak budou e-Recepty zejména u starších lidí fungovat,“ sdělil lékař, ke kterému dochází z devadesáti procent starší pacienti.

„Uvědomujeme si, že ne všude mají připojení k internetu, ale odmítáme celoplošnou výluku. Jsme v jednadvacátém století, bude to posun k lepší informovanosti,“ reagoval náměstek ministra pro zdravotní péči Roman Prymula.

Ordinace zavřou i další praktici. „Například v Olešnici budou mít zavřené ordinace oba lékaři, bude tam jen jeden pouze pro akutní péči,“ zmínil Šafránek.

Na jihu Moravy by se k protestu podle odhadů Sdružení praktických lékařů měla přidat většina praxí. „Předpokládáme, že zavře sedmdesát procent z nich,“ odhadl krajský předseda sdružení Jiří Bartoš.

„Nejedná se jen o praktické lékaře pro dospělé, ale také praktiky pro děti a dorost a ambulantní specialisty. Stomatologové se připojí symbolicky, stejně tak i některé lékárny,“ doplnil.

Ilustrační foto.
Cesta do Brna bez zdržení v koloně? Cestující mohou vyměnit autobus 301 za vlak

Pacientům protestujících lékařů mají neodkladnou péči poskytnout místní nemocnice.