Desítky lidí v sobotu ráno pospíchají do zámecké zahrady ve Slavkově u Brna. Jejich cílem není jen procházka či prohlídka památky, ale především mezinárodní sraz Beetle clubu. Podívat se na Brouky vyrazila z Vyškova třeba Marie Tesařová s rodinou. „Jsou to zvláštní auta. Pamatuji si je z dětství. Chci proto ukázat i svým dětem, jak vypadaly jejich starší a novější typy," říká žena.

Už dlouho uvažuje o tom, že si Brouka pořídí. „Vážně se mi líbí, ale není moc rodinné auto. Třeba mě dnes tak okouzlí, že ho budu muset mít a na příští sraz přijedu taky jako jedna z majitelek. Ráda bych se totiž stala členkou klubu," dodává Tesařová a zaparkovaná auta si s nadšením fotí.

Mezinárodní sraz milovníků nejdéle vyrábějícího se auta od Volkswagenu se koná už po devatenácté. Kromě majitelů Brouků z České republiky přijíždějí předvést své poklady i lidé ze zahraničí. „Máme zde hosty ze Slovenska, Polska i Itálie. Měla dojet také jedna paní z Německa, ale nakonec se omluvila. Jsme rádi, že se nás pořád schází tolik, protože máme srazy dvakrát do roka," přibližuje jeden z organizátorů Jan Bečička.

Zvířata si jako téma vybrali lidé, kteří na sraz jezdí pravidelně sami. „Pokaždé je jiné. Vždy se na nějakém domluvíme a ostatní se podle toho zařídí. Někteří si nazdobí i auta, jiní dojdou jen v převleku. Jsem rád, že se nám srazy stále daří organizovat a účastníci se k nám vracejí. Vlastně už jsme skoro všichni kamarádi," komentuje Bečička a hned registruje další účastníky, kteří se přijeli předvést.

Ilustrační foto
Hasiči chystají oslavy 150. výročí. Dostanou nové auto a vydají i knihu

Původně počítali organizátoři s padesáti auty, nakonec jich však přivítali osmašedesát. Přijet mohl kdokoliv, kdo měl zájem, registrace nebyly nutné předem.

Poprvé přijela se svým přítelem, milovníkem značky i Jana Němečková z Brna. „Ještě jsem nikdy na podobném srazu nebyla. Líbí se mi, že tady nejde o rivalitu nebo soutěžení, ale jen o to, aby se lidé sešli s přáteli," říká žena.

Obdivuje hlavně historické modely. „V současné době už nejsou moc k vidění. Já se s nimi setkávám poprvé. Doufám, že se mi podaří majitele přemluvit, aby mě svezl," směje se Němečková.

Některé vozy jsou klasicky barevné, jiné mají stahovací střechu nebo jim na střeše sedí včelka Mája. Se zaujetím si je prohlíží i Mirek Kozák z Brna. „Kdysi jsem Brouka vlastnil, ale když se narodily děti, byl nám malý. Chci se proto podívat alespoň na zdejší krásu," vysvětluje muž.

Dodává, že by si na místě auto okamžitě vybral. „Snad si zajistím nějakou projížďku, aspoň jedno kolečko. Budu muset přemluvit manželku, aby mi ke kulatým narozeninám tohoto krasavce koupila. Ale nevím, jestli se mi to podaří, ona na auta moc není," přemítá Kozák.

Prostor před zámkem je plný. Lidé se fotí, majitelé aut se zdraví a jsou rádi, že se jim podařilo sejít v tak velkém počtu. Až všichni doobdivují Brouky, vydá se celá skupina na oběd, směrem do Nemojan.