Vážnou nemoc už jednou prodělal. Když se pak Ladislav Kadlec nakazil koronavirem, neměl nejnadějnější vyhlídky. Lékaři z Fakultní nemocnice Brno mu poté podali ojedinělý koktejl Remdesiviru a rekonvalescentní plazmy. Po pár týdnech se jeho vážný stav výrazně zlepšil. Stejně jako u zbylých osmadvaceti hematologických pacientů, kterým medikaci podali. Přípravků určených přímo proti covidu začali či začnou jihomoravští lékaři užívat hned několik.

Regeneron na cestě

Velké naděje odborníci z brněnské bohunické nemocnice vkládají do monoklonálních protilátek od společnosti Regeneron. Přípravkem se úspěšně léčil například bývalý americký prezident Donald Trump. „Lék je třeba podat v počátečních fázích nemoci, nejpozději sedm dní od začátků obtíží a nejpozději tři dny od pozitivního testu na covid," uvedla mluvčí zařízení Veronika Plachá.

Krajský soud v Brně projednával v úterý případ vraždy ve stádiu pokusu, který se stal loni v září v brněnské ulici Cejl.
Napadený z Cejlu přežil jen díky pomoci záchranářů, útočník dostal devět let

Regeneron lékaři podají pacientům z rizikových skupin, u nichž je velká pravděpodobnost, že by jinak skončili na jednotce intenzivní péče. Jedná se o morbidně obézní pacienty, lidi s cukrovkou, plicní hypertenzí, onkologické pacienty a další. „Léčbu budeme aplikovat ambulantně na Klinice infekčních chorob. Pacientovi bude infuze kapat asi hodinu. Hodně si od toho slibujeme, je hlavně potřeba, aby o tom lidé věděli a aby po pozitivním testu na covid dlouho nečekali,“ doplnila Plachá.

Lék má do Brna dorazit tento týden.

Bamlanivimab už léčí

Od března je na jihu Moravy k dispozici i experimentální přípravek Bamlanivimab. Lék rovněž určený pro rizikové skupiny a stejně jako u Regeneronu se podává v rané fázi onemocnění.

COVIDOVÉ LÉČIVO

Regeneron: pro rizikové skupiny, v rané fázi onemocnění, užit pří léčbě Donalda Trumpa.

Bamlanivimab: experimentální lék, pro rizikové skupiny, v rané fázi onemocnění.

Ivermektin: kontroverzní, dle svatoanenských lékařů dobré výsledky, dle bohunických lékařů není bez rizika.

„Bamlanivimab je schopen částice viru SARS-CoV-2 v organismu neutralizovat a snížit tak jeho celkové množství v těle dříve, než si organismus vytvoří vlastní účinné protilátky,“ zmínila mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá.

Bamlanivimab užívají i v obou brněnských fakultních nemocnicích. V bohunickém zařízení lék dostal zatím jeden pacient. U svaté Anny deset.

„K léčbě bamlanivimabem je potřeba se nejprve telefonicky objednat. Zda pacient splňuje podmínky pro podání tohoto přípravku posoudí praktický lékař,“ vysvětlila mluvčí svatoanenské nemocnice Dana Lipovská.

Podmínkami pro podání Bamlanivimabu je věk nad dvanáct let a váha nad čtyřicet kilogramů.

Dále hematoonkologické nebo onkologické onemocnění v aktivní onkologické léčbě nebo dosavadní lehká forma onemocnění, nevyžadující hospitalizaci či kyslíkovou terapii.

Sporné antiparazitikum

Svatoanenští kromě Bamlanivimabu vsadili rovněž na kontroverzní Ivermektin. V České republice se jedná o antiparazitikum užívané především pro veterinární účely a pacienty, kterým přípravek poskytnou, lékaři pečlivě vybírají. Doposud jich byly desítky. „Zatím se jedná o malý počet pacientů na to, abychom mohli dělat ucelené závěry. Nicméně tolerance léčby byla velmi dobrá a nežádoucí účinky minimální,“ vysvětlil již dříve primář svatoanenské interní kardioangiologické kliniky Michal Rezek.

Policisté na koních kontrolují jihomoravské chaty.
Chaty na jihu Moravy kontrolovali i policisté na koních, jednu našli pootevřenou

Naopak v bohunické nemocnici jsou vůči užívání Ivermektinu skeptičtí. „Považuji účinek ivermektinu na SARS-CoV-2 za neprokázaný a určitě bych tento lék nepodal pacientovi ani profylakticky ani terapeuticky. Doufám, že v souvislosti s touto neprověřenou léčbou nikdo nedojde újmě na zdraví. Ivermektin zcela bezpečný není. V republice je dostupný jen ve formě krému na a pro veterinární účely,“ sdělil již dříve přednosta tamní Kliniky infekčních chorob Petr Husa.

Lékaři z Fakultní nemocnice Brno proto připravili vlastní klinický projekt k zjištění účinnosti preparátu. Zapojí do něj třicet pacientů.