Pytela pamatuje začátky podniku, který dnes sváží odpad z drtivé většiny obcí Vyškovska. A prý i to, v jakých bolestech vznikal. Základním a rozhodujícím předpokladem pro vznik bylo právě vytvoření kozlanské skládky. „Tehdy to zastupitelstvo pochopilo, a Respono mohlo vzniknout. Pro okres šlo o velmi důležitý krok," připomněl Pytela.

Upozornil, že stejně jako Horáčka staršího zná i jeho syna jako svědomitého a Responu oddaného člověka. „Je to na slovo vzatý odborník a jeho nahrazení považuji za absurditu roku. Za působení obou jmenovaných ředitelů získala firma nejvyšší renomé. Z mého pohledu není dnes absolutně žádný důvod k výměně ředitele, firma je úspěšná a není v ničem ohrožená," je přesvědčený Pytela.

Žádné závažné problémy nemělo podle současného starosty Karla Pospíšila ani nynější vedení obce. „Jediné, co jsme řešili, byla úprava smlouvy v bodech týkajících se ukládání odpadů a zaměstnávání obyvatel Kozlan v Responu," řekl Pospíšil.

S tím, jak podnik funguje, nemá problém ani starosta Otnic Pavel Prokop, který je současně místopředsedou dozorčí rady v Responu. Ale vidí ho v jeho dceřiné společnosti Rebios. „Tam se řeší záruční opravy a další potíže, které vznikají provozem. Jedním ze zdůvodnění pro výměnu bylo, že pan Marek zvládá krizový management. Kdyby ho představenstvo dosadilo do funkce jednatele Rebiosu, rozuměl bych tomu. Je totiž pravda, že momentálně toho má Horáček jako ředitel Respona a jednatel Rebiosu skutečně nad hlavu. Ale takto tomu kroku nerozumím a důvody se mi zdají být zástupné," konstatoval Prokop.

S výměnou tak nesouhlasí. „A to nemám nic proti předsedovi představenstva Ivu Bárkovi, ani proti panu Markovi, se kterým se známe. Jenže pokud odejde Horáček, bude v Responu chybět odborník," poukázal starosta Otnic.

Podobně se na problematiku dívají ve městech. Například v Bučovicích, které jsou akcionářem společnosti. Zastupitel Zdeněk Koudelka, který je zároveň vedoucí slavkovského střediska Respona, je přesvědčený, že změna ve vedení je zbytečná. „Snažíme se pracovat hospodárně, zhruba pět let se nezvýšila cena svozu, a to přesto, že kolísala například cena ropy. Někteří starostové ale na poradách zmiňují, že by se měla vyplácet dividenda. Podle mě jde o hloupost. Podnik se musí neustále rozvíjet a konkurovat nadnárodním firmám. Kdyby zde Respono nebylo, okamžitě by šly ceny nahoru. Dá se tak říct, že podnik je regulátorem cen v oblasti a daří se mu to," poznamenal Koudelka.

Myslí si, že zřízení komunálních podniků Respona a Vodovodů a kanalizací Vyškov byla nejšťastnější volba tehdejších zastupitelů obcí a měst. Podle něj je možné jedině tak udržet ceny na poměrně nízké úrovni. „I služby jsou plně dostačující. Osobně tak výměnu ředitele nechápu. I kdyby nějaké důvody byly, absolutně nerozumím způsobu, jakým se to děje," dodal Koudelka.

Zda zůstává postoj představenstva Respona stejný, není známé. Redakce se v uplynulých dvou dnech snažila Bárka kontaktovat, ten ale nezvedal telefon.