Do poloviny září má být hotová projektová dokumentace, která upřesní cenu obou částí. Jak levé, kde město upraví osmnáctku bytů, tak pravé, kde má vzniknout služebna městské policie. „Problém vidím v části, kde má sídlit služebna. Na současné adrese je vše v analogovém provedení, které neumožňuje další rozvoj. Bez digitalizace se neobjedeme, jenže přestěhování se nám šplhá do vysokých částek," prohlásil starosta Karel Goldemund.

Nově vybudovaná služebna pak má podle radnice dobře fungovat s perspektivou 20 až 30 let. Přesun strážníků měl podle původních odhadů stát zhruba 15 milionů. „Dneska to vypadá kvůli technologickým částem na dvojnásobek. Takže bude na zastupitelstvu, zda akci o rok, nebo dva neodložíme," nastínil starosta.

O každé části rozhodnou zvlášť. V případě, že stavbu posvětí, bude následovat výběrové řízení na dodavatele. „Měli bychom ho znát do konce roku," informovala mluvčí vyškovské radnice Dana Ryšánková.

4parkovací místa pro městskou policii mají vzniknout v Žižkově ulici. Jedno budou mít strážníci vyhrazené před budovou v ulici, zbývající pak ve dvoře. V něm se počítá i s 20 parkovacími místy pro byty.

Pokud se bude stavět už v zimě, město spoléhá na snížení ceny. „Práce přes zimu bychom uvítali. Řemeslníci budou schovaní vevnitř, očekáváme, že o soutěž bude velký zájem, a který může i cenu zajímavě posunout," naznačil starosta.

V plánu je nakonec 18 bytů o velikosti od 2+kk do 3+1. Hotové mají být podle Goldemunda nejpozději v létě. „Úpravy nicméně potřebují, nyní nesplňují nároky na bydlení. Ať už jsou to výškové parametry, světlost místností, problematické topení. Na celém objektu je potřeba opravit střechu. Dojde i k drobným stavebním úpravám, počítáme s bouráním vnitřního traktu, místo kterého budou parkovací stání pro jednotlivé byty i auta městské policie," vyjmenoval starosta.

Investice v případě rekonstrukce bytových prostor se podle jeho slov pohybuje okolo 11 milionů korun. „Zatím jsme nerozhodli, jak s byty naložíme," sdělila mluvčí města.

Nabízí se prodej, pronájem, nebo půjde o startovací byty. „Pravděpodobně to vypadá na klasické nájemní bydlení," zmínil Goldemund.

Diskusi zastupitelů starosta nicméně očekává v případě přesunu strážníků z Masarykova náměstí. „U bytů jsme se rozpočtově trefili. U stěhování strážníků cena výrazně narostla. Ve stávajících prostorech jsou nicméně na samé hraně personálních a zejména technických kapacit. Jakýkoliv kamerový rozvoj je v současných prostorech nemožný. O rozšiřování kamerových bodů má přitom zájem samozřejmě i veřejnost," připomněl starosta.

Pro rozvoj techniky je jednoznačně i velitel strážníků Petr Sedláček. „Chceme jít s dobou, základem je tak digitalizace systému. Jednou z výhod je, že ulehčí ukládání informací a práci se záznamem," popsal šéf městské policie.

Zatím to ovšem vypadá, že strážníkům nezbyde nic jiného než vydržet. „Kamerový systém určitě není v havarijním stavu, jen se tím pozdrží celá jeho modernizace. Kdyby se stěhování mělo protáhnout o víc let, digitalizace by v současných prostorách byla možná, ale vůbec by nepřinesla to, co si od ní slibujeme," nastínil Sedláček.