Do Hodiny Země se zapojí například Podomští. Ve vesnici už je akce tradicí. „Jsme její součástí několik let. Dáváme tak najevo, že naše obec věnuje pozornost ochraně životního prostředí a klimatu. Dřív jsme na hodinu vypnuli veřejné osvětlení. Loni jsme akci doplnili pozorováním noční oblohy. Šlo o velmi příjemné setkání, hodně lidí se zdrželo i déle než hodinu. Letos ho pro velký zájem lidí zopakujeme," přislíbila starostka obce Kateřina Ševčíková.

O čtvrt na devět večer se zájemci sejdou na návsi. „Začali jsme spolupracovat s hvězdárnou ve Vyškově, takže letos příchozí čeká ještě zajímavější program než loni. Přijede k nám astrofyzik Jan Mazanec, se kterým si budeme nejen povídat, ale také pozorovat noční oblohu. K tomu nám poslouží vypůjčené dalekohledy," popsala starostka.

Při svíčkách

Pokud nebude pozorování oblohy přát počasí, lidé se přesunou do sálu pohostinství. „Tam máme připravený náhradní program prezentaci a besedu na téma zvířata ve vesmíru," přiblížila Ševčíková. Ani při besedě však Podomští na Hodinu Země nezapomenou. V sále pohostinství si budou svítit svíčkami.

Tradičně už se do akce zapojují také Prusy-Boškůvky. Ty svou podporu vyjadřují hodinu trvajícím zhasnutím veřejného osvětlení. „V podstatě jde na obci o jediný nástroj, kterým můžeme akci podpořit. Soukromým objektům zhasnutí nemůžeme nařídit. Co se pak týká obyvatel, o Hodině Země jsme je informovali. A je pak na nich, jestli se připojí nebo ne," řekl starosta Prus-Boškůvek Lubomír Šebesta.

Projektu se zúčastní i okresní město. Od půl deváté večer zhasne ve Vyškově na hodinu nasvícení radniční věže, kostela Nanebevzetí Panny Marie a také kostela Nejsvětější Trojice v místní části Dědice. Ztlumené rovněž bude veřejné osvětlení na Masarykově náměstí. Současně radnice vyzývá, že se můžou připojit i vyškovské firmy a obyvatelé města.