„Bylo příjemné vidět, když po uzavření škol přišli vášniví dětští čtenáři, aby si vypůjčili metry knih. Asi tušili, že opatření zasáhnou i knihovny,“ říká Lenka Němečková, která pracuje na dětském oddělení.

Podle jejích zkušeností ve Vyškově zájem dětí o četbu střídavě klesá a zase stoupá. „V tomto a v minulém roce počet dětských čtenářů narostl. Možná je to ale jen početnějšími ročníky,“ zamýšlí se knihovnice.

Ilustrační fotografie.
Po čelním nárazu v Ivanovicích na Hané vyletěly airbagy

Setkává se přitom s dětmi, které čtou jen povinně zadané knihy, u kterých často neumějí správně vyslovit ani název. „Na druhé straně přibývá těch, které přečtou pět a více knih za týden a knihovnu také týdně navštíví,“ srovnává Němečková.

Pro nadšené čtenáře se snaží pořádat pravidelné programy, které jejich zálibu prohloubí. „Pracujeme s nejmenšími, kteří chodí s rodiči už na pořad S kočárkem do knihovny. Ti zatím jen prostory knihovny spíše okukují a hrají si,“ popisuje.

Na akci Raníček a Hrátky s Večerníčkem se v knihovně věnují dětem od dvou a půl do šesti let. „Čteme, hrajeme si, cvičíme, zpíváme a malujeme. Pro větší organizujeme různé výtvarné činnosti, předčítání nebo literární hravá odpoledne,“ vyjmenovává knihovnice.

Martina Ruská.
Po nehodě má jen jednu ruku, šije s ní až sedmdesát roušek denně

Konají se také celostátní akce jako je Noc s Andersenem, Celé Česko čte dětem nebo Den pro dětskou knihu. Oblíbené programy ale letos narušuje povinné uzavření knihovny kvůli hrozbě koronaviru. „Pro děti kolem dvanácti let a výše jinak kolegyně připravují besedy o populárních knihách a postavách z příběhů, čtenářské kroužky, soutěže nebo trénování mozku,“ doplňuje.

Na tyto akce však chodí málo návštěvníků. „Doufáme, že v případě, že se jim program zalíbí, přijdou příště s kamarády. Připravujeme i prázdninové programy,“ říká Němečková. Dodává přitom, že děti často vyhledávají knihy v elektronické podobě. Možností si něco přečíst mají zkrátka dost i v době karantény.