„Do naší školky jich chodí osmadvacet, pro takový počet tam však dosud nebylo vyhovující sociální zařízení. Proto jsme museli každý rok žádat o výjimku. Sociální zařízení bylo celkově ve velice neuspokojivém stavu, takže jsme rozhodli o jeho rekonstrukci. Dělníci ho právě teď demontují, následně se postarají o nové obklady a dlažby. Umyvadla a pisoáry se vymění, přičemž dva pisoáry přibudou. Právě díky tomu už výjimka pro příště nebude nutná," objasnil starosta Milešovic Michal Polanský.

Nátěr přes 100 tisíc

To však není jediná akce, která mateřinku čeká. Některé už má za sebou. Hned po začátku prázdnin se například demontovala a nahradila rozvodová skříň, což vyšlo na třicet tisíc korun. „Ještě dva týdny před jejich začátkem se také začal nanášet ochranný nátěr na střeše. Jednalo se o technologii, která opraví střechu tím, že na ní vytvoří vrstvu s hydroizolačním účinkem. Tento zásah stál něco přes sto tisíc," dodal milešovický starosta.

Hotová je už také oprava vchodu do budovy, kde dělníci položili novou zámkovou dlažbu. Zakázku dělala spolu s rekonstrukcí sociálního zařízení jedna firma a obec za ni zaplatila necelých dvě stě tisíc korun. V současné době jsou v plném proudu opravné zednické práce na budově. Na závěr pak ještě dělníci vymalují všechny vnitřní prostory, což bude stát asi dalších pětadvacet tisíc.

Celkově si všechny opravy vyžádají z obecní pokladny asi čtyři sta šedesát tisíc korun. „Zkoušeli jsme žádat o dotace třeba Jihomoravský kraj, ale nevyhověli nám. Nezbylo nám tedy nic jiného, než na to vyčlenit peníze z obecního rozpočtu," uzavřel Polanský.