„Letos je věnovaný Sofii První, což je princezna žákyňka, která se teprve učí, jak se stát opravdovou princeznou podobnou Popelce nebo Růžence. A právě ony budou pomáhat malým návštěvnicím bálu, naučí je, jak správně vystupovat, jak se pohybovat nebo si ozdobit šaty," přiblížil pracovník vydavatelství Egmont, které akci pořádá, Matěj Kareš.

Na počest pohádkové Sofie První se navíc uskuteční i oficiální pokus o český rekord v největším počtu tančících princezen a princů, což budou právě návštěvníci bálu. „Akci pořádáme jedenáctým rokem. Je putovní a letos se uskuteční právě na slavkovském zámku. Začne už v deset hodin dopoledne," uvedl Kareš.

Kdo by víc než protažení nohou na bále dal přednost procvičení svých chuťových buněk, bude i tak ve Slavkově na správné adrese. Na nádvoří Panského domu se uskuteční první ročník Slavkovského koštýře, na který může zavítat každý příznivec vína a hudby.

Podle organizátorů dorazí i špičkoví vinaři, kteří představí vína ze všech oblastí Moravy. „Nebudou například chybět značky jako Bonus Eventus z Podluží, Spielberk a Dufek z Kyjovska nebo Arte vini ze Znojemské oblasti," jmenovala slavkovská mluvčí Veronika Slámová.

Pořadatelé lákají i na příjemné posezení při tónech hudby. Odpoledne vystoupí třeba akordeonisté Duo Kontrast. „Finále sobotního večera bude v rukou sedmičlenné Strážnické cimbálové muziky Michala Miltáka," doplnil organizátor akce a vedoucí Společenského centra Bonaparte Martin Křížka.

Nudit se nebudou ani Vyškované. Už od pátku na tamním letišti pořádají sraz milovníci vylepšených aut, dvaadvacátou Tuning motor párty. „Dnes na návštěvníky čekají volné a měřené sprinty, vyhlášení výsledků a předání pohárů. Máme připravený i doprovodný program, zajistili jsme půjčovnu supersportů, kaskadérské vystoupení, tandemové seskoky, motokáry, čtyřkolky nebo paintball," lákal pořadatel Libor Houšť.

Jako na divokém západě si můžou připadat ti, kteří v sobotu zavítají do Bohdalic. Koná se tam Mistrovství republiky westernových disciplín. Na programu, který začne v deset hodin dopoledne v areálu ovčína, jsou hlavně dobytkářské a rychlostní soutěže.

Neděle už je na zábavu skromnější. Odpoledne si však užijí třeba v Křižanovicích u Bučovic, kde na fotbalovém hřišti zahraje Mistříňanka.