Zastupitelé podle něj diskutovali o více variantách rekonstrukce jako byla přístavba nebo vestavba. Nakonec je ale preferovanou variantou rozšíření školy formou přístavby. „Už k tomu máme připravený návrh od architekta. Zabýváme se laděním detailů,“ pokračoval starosta.

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: Deník

Studie ale nezahrnuje pouze rozšíření školy, ale také parkovacího stání. „Stání řidičů na ulici není ideální. Je tam frekventovaný provoz a poblíž se nachází i zastávky autobusů. Tvoří se proto kolony a auta pak jezdí Nádražní ulicí, kde si lidé stěžují na zvýšený provoz aut. To je jedna z věcí, kterou také řešíme na zastupitelstvu,“ doplnil Kachlík.

První fáze opravy průtahu začala loni v dubnu, stavaři ji završili na podzim.
Opravy průtahu ve Slavkově: řidiče čekají uzavírky a zákazy parkování

Podobné situace nejsou na jihu Moravy ojedinělé. „Problém vzniká tam, kde není dodržena řidiči elementární věc, a to dostatek prostoru pro ostatní vozidla. Není to ale vždy vina řidičů. Některé silnice jsou zkrátka tak úzké, že parkování komplikují,“ potvrdil krajský koordinátor BESIP Pavel Čížek.

Počítačové učebny

Klíčová je také reakce na nové trendy ve výuce, které staví na informačních technologiích. „Chceme proto jednu nebo dvě počítačové učebny. Současná kapacita je skutečně nedostačující,“ pokračoval komořanský starosta.

ROZŠÍŘENÍ ZŠ KOMOŘANY
Škola s malotřídkami.
Výjimka od hygieny.
Řešením získá také počítačovou třídu.
Vyšší kapacita i prostory pro moderní výuku.

V současné době školu navštěvuje celkem osmapadesát žáků. Budova v minulosti prošla celkovou rekonstrukcí a má také dvě oddělení školní družiny. Za školou se nachází travnatá plocha, hřiště a zastřešená venkovní učebna.

K její proměně jsou ale nezbytné zdroje pro pokrytí nákladů, které obec na Vyškovsku s více jak sedmi sty obyvateli ze svých prostředků nikdy sama nezaplatí. „Původně jsme mluvili o dvaceti až třiceti milionech korun, zatímco nyní se pohybujeme na více než dvojnásobku této částky. Realizace stavby bude rozdělena pravděpodobně do několika etap. Budeme čekat na to, jaké dotace budou vypsány a jaké bude jejich nastavení. Nemůžeme si dovolit udělat všechno naráz,“ přiblížil Kachlík.

Základní škola Tyršova ve Slavkově u Brna.
Přístavba základní školy ve Slavkově? Záleží na dotacích

Nárůst nákladů souvisí s řadou faktorů včetně nárůstu cen stavebních materiálů. „Takto krize přetrvává i tento rok. Stavitelé se proto i nadále mohou ocitnout buď bez materiálu, případně v nelichotivé situaci, kdy staví za aktuálně nereálnou cenu,“ vysvětlil složitou dobu pro větší stavební projekty ekonom Lukáš Kovanda.

V případě, že se projekt podaří zrealizovat, tak se žáci v Komořanech v budoucnu mohou těšit na nové hřiště pro tělocvik a venkovní aktivity a nový moderní stravovací objekt.