Prodej několika dalších bytů schválili bučovičtí zastupitelé teprve nedávno. „Drtivá většina bytů, o které jsme neměli zájem, už je zprivatizovaná. V současné době se tak jedná o jednotlivé byty v jinak už téměř kompletně odprodaných domech," řekl starosta Bučovic Radovan Válek.

Důvod, proč o podobný krok město usiluje, je jednoduchý. „Chceme tím předcházet situaci, kdy se majitelé konkrétního domu rozhodnou pro nějakou opravu nebo údržbu. Náš podíl v rámci celého domu je sice třeba minimální, ale finanční spoluúčast je pak neúměrně vyšší. Takže pro město je taková situace rozhodně nevýhodná, protože zbytečně zasahuje do rozpočtu," vysvětlil Válek.

Obyvatelé daných bytů však podle něj nemusejí mít strach, že by skončili na dlažbě. „Těm, kteří nechtějí nebo nemůžou byt odkoupit, se snažíme nabídnout náhradní bydlení. Rozhodně nechceme prodávat byty i s nájemníky a tlačit je tak do nepříznivé situace," zdůraznil starosta.

V současné době se byty budou prodávat formou dobrovolné dražby. Na této formě se však neshodli všichni zastupitelé. „I já jsem byla pro to, abychom dražby vyzkoušeli, ale podle mě se tato forma moc neosvědčila. Je totiž příliš formální, což zájemce svým způsobem odrazuje," myslí si správkyně bytového fondu Dagmar Janíčková.

Druhou možností je takzvaná obálková metoda, kdy lidé anonymně nabízejí konkrétní sumy. Byt získává nejvyšší nabídka. Někteří zastupitelé v ní ovšem takový přínos nevidí. „Podle mého názoru problém až tak nespočívá ve formě prodeje, myslím si, že o nabízené byty v současnosti prostě není dostatečný zájem. Například nedávno jsme nabízeli byt v Sokolovské ulici a ozvali se nám jen dva zájemci," uvedl místostarosta Bučovic Jiří Horák.

Správkyně bytů s tím ovšem nesouhlasí. „Podle mě panuje o bučovické byty zájem velký, celý problém vidím právě ve zvolené metodě. Ta obálková byla mezi lidmi daleko úspěšnější, a proto si myslím, že by dokázala zájemce opět nalákat," oponovala Janíčková.

V současné době město nabízí k odkoupení asi deset bytů. „Zdaleka se nebudou privatizovat všechny, asi sto dvacet si jich chceme nechat. Jde o celé sídliště U Škol, sociální byty a samozřejmě byty s finanční spoluúčastí nájemníků," vyčíslila Janíčková.

Privatizace bytů úspěšně pokračuje i ve Slavkově u Brna. „Městské byty privatizujeme ve třech etapách, které vlastně odpovídají třem domům. Po první etapě nám zůstal jeden byt, po druhé tři a teď jsme ve třetí fázi. Teď zbývá jen šest bytů," uvedla vedoucí odboru bytového a tepelného hospodářství Jitka Linhartová.