Veřejnou zakázku tak město muselo vyhlásit později a dodavatele, který z ní vzešel, má teprve od června. Pokud se však někdo z odmítnutých uchazečů odvolá, hrozí, že jeden nebo oba z projektů, které mají stát skoro jedenáct milionů korun, se vůbec neuskuteční.

Potíž je v dotacích. Operační program Životní prostředí, který městu přislíbil dotace kryjící tři čtvrtiny nákladů, potřebuje mít projekt vyúčtovaný do konce příštího roku. „Práce na obnově alejí zahrnující kácení a nové vysazování se dají dělat jen v době vegetačního klidu. To znamená, že musíme začít tento podzim, přes zimu vykácet staré stromy a na jaře zasadit nové, abychom byli do příštího června hotoví a mohli do prosince, kdy se dotační titul uzavře, předložit účty. Jenže když se teď někdo z uchazečů odvolá, dostaneme se do patové situace," vysvětlil šéf slavkovského odboru životního prostředí Miloslav Zavadil.

Výběrové řízení by se muselo zrušit a projekt se znovu pozdrží tak, že už ho v termínu nebude možné dokončit. Zavadil doufá, že odvolání nepřijdou. Lhůta je do čtvrtka.

Jak už Vyškovský deník Rovnost informoval, obnova alejí měla být v současné době už hotová. „Pozdrželo se to z různých důvodů. Dlouho trvalo, než se podařilo uspokojivě připravit všechny podklady. V listopadu loňského roku jsme začali jednat s Operačním programem Životní prostředí o zadávacích podmínkách, což zabralo tři měsíce. Když jsme poprvé zahájili výběrové řízení, vyjmenovali nám spoustu věcí, které jsme museli doplnit. Přidával se týden k týdnu, měsíc k měsíci a rok byl najednou pryč," nastínil Zavadil.

Především v zámeckém parku je obnova zeleně podle všeho nezbytná. „Podle odborného posudku je řada stromů v parku přestárlá a celková skladba je údajně nevhodná s výjimkou vzácných dřevin. Pokud by se potvrdily obavy, a město by o dotace přišlo, muselo by zajistit pokácení stromů a novou výsadbu z vlastních zdrojů. Jiná možnost není," konstatoval ředitel zámku Aleš Šilhánek.

I v případě, že všechno dopadne pro město dobře, musí se připravit na velké výdaje spojené s péčí o nově vysázené dřeviny. „Dotační tituly nepočítají s následnou péčí, o tu už se bude muset starat město z vlastního rozpočtu. První rok bude muset zajistit zalévání, další roky pak udržování prořezem a dosazování nových kusů za uhynulé," vyjmenoval Zavadil s tím, že se trochu obává, jestli na tak náročnou práci mají technické služby města dostatečnou kapacitu. Právě ony zřejmě dostanou alej na starost.

Ředitel služeb Radoslav Lánský je přesvědčený, že péče nebude v jejich silách. „Na tak velkou záležitost nemáme ani kapacitu ani odpovídající techniku. Následná péče o vysázené stromy vyžaduje stejný rozsah prací a výdajů jako samotné vysázení. Upozorňoval jsem na to od začátku, že tak náročný úkol nebudeme schopní plnit," upozornil Lánský. Ve hře je nicméně i možnost, že si město na tyto práce najme speciální firmu.

Nehledě na to, jak dopadne problematická situace kolem zakázky, Slavkované by nové stromy v alejích uvítali. „Ještě jsem o tom, že se jedná o jejich obnově, neslyšela. Ale určitě budu ráda, když se to uskuteční. I když cena se mi zdá vysoká," podotkla Slavkovanka Eva Holubářová.