Instituce se podle starosty Václava Matyáše o problém začaly víc zajímat. „Minulý týden jsem v místě viděl policisty. Zkoumali auta, která tam vozí zeminu. A ve čtvrtek byl kontrolní den, dorazili tam úředníci ze slavkovského stavebního úřadu. Kontroly prý budou dělat každý druhý měsíc," je spokojený Matyáš.

Stále podle něj ovšem hrozí, že se hlína sesune do nedalekého poldru. Ten funguje jako protipovodňové opatření. „Podnikání společnosti SVS Delta Racing naši vesnici stále ohrožuje. V případě záplav by to mohlo skončit katastrofou. Stav nebezpečí ale hejtman může vyhlásit prý tehdy, až bude zemina v poldru," řekl starosta.

I krajská mluvčí Eliška Holešinská-Windová potvrdila, že zatím není ve věci z pohledu kraje nic nového.

Žaloba za týden

Nicméně proti podniku, který i přes zákaz úředníků dál hlínu naváží, se vesnice spolu s dalšími z dotčených subjektů chystá podat hromadnou žalobu. A to už příští pondělí. „Můžeme tak na společnost zvýšit tlak, aby zanechala současného jednání a odklidila zeminu z pozemků, které nejsou její. Žalobu jsme připravovali asi půl roku. Budeme se soudit o tři čtvrtě milionu a zpětně chceme, aby SVS Delta Racing zaplatila nájemné za tři roky, kdy zneužívala pro své podnikání cizí pozemky," přiblížil starosta.

Poškozených je podle něj šestatřicet, včetně vesnice. K žalobě se zatím přidalo dvacet z nich.

Podle Věry Křížové, která z Vážan pochází, je dobře, že kauzu nově řeší i kraj. „V době, kdy jsem v obci bydlela, dráha ještě fungovala. Pak přestala být využívaná a nyní ohrožuje vesnici. Snad žaloba pomůže," přeje si žena.

Problém s bývalou motokrosovou dráhou ve Vážanech se vleče od roku 2008. Místní proti ní neúspěšně bojovali. Společnost, která tam naváží hlínu, dostala i pokutu. Úředníci jí i nařídili stavbu odstranit. Kvůli tomu je nyní vedená správní žaloba.