Podle něj je Jihomoravský kraj jedním z těch, které sborům poskytují poměrně dost peněz. „Bez jeho podpory a samozřejmě také peněz obce bychom si nové auto nemohli dovolit pořídit," doplnil velitel.

V letošním roce má kraj k dispozici pro dobrovolné hasiče padesát milionů korun. Loni dotace činila o jeden a půl milionu víc a přímo na Vyškovsko putovalo sedm milionů korun. „Rozdělené byly do dvaačtyřiceti obcí," vyčíslila mluvčí kraje Eliška Holešinská Windová.

Nyní mají sbory už jen necelé dva týdny na to, aby kraj o příspěvek požádaly. Poslední termín je 29. února. Jak byly úspěšní, se potom dozví za několik týdnů. „Loni zastupitelé dotace schvalovali na konci dubna," připomněla Windová.

Nově se letos dobrovolní hasiči dočkají také podpory od státu. „Pro Jihomoravský kraj jde zhruba o šestadvacet milionů korun. Mezi obcemi jsme už udělali průzkum a pětatřicet jich má zájem o peníze na pořízení auta a sto devět o příspěvek na stavbu, rekonstrukci nebo opravu požární zbrojnice," dodala mluvčí kraje.

Zastaralé vybavení a nevyhovující zázemí trápí i hasiče z Tučap. „Je v ní málo místa, sami hasiči o ní s oblibou říkají, že jde o nejmenší stanici v republice. A kvůli vlhku se tam ani nedá skladovat oblečení. Takže každý z hasičů si musí chodit pro oblečení domů a pak zpátky na stanici," přiblížil jednatel sboru Miloslav Brandýs.

Už ovšem připravují projekt na rekonstrukci. „A budeme žádat o dotaci. Ale až v příštím roce," doplnil Brandýs s tím, že nejlépe na tom nejsou ani co se týká vozového parku. „Máme avii z roku 1979 a cisternovou stříkačku z roku 1982," zmínil.

Jejich studničtí kolegové si díky dotacím nedávno novou cisternu pořídili. Mají i zrekonstruovanou zbrojnici. „Hasiči by sice uvítali větší, ale dostačující rozhodně je," okomentoval starosta sboru Aleš Procházka.

To o svém zázemí tvrdí i račičtí dobrovolníci, kteří sídlí v budově patřící obci. „Ve spolupráci s obecním úřadem jsme si také naši základnu opravili," poznamenal Hloušek.

Na co si naopak dobrovolní hasiči napříč regionem nemůžou stěžovat, je počet mladých členů. Děti podle nich stále o hasičinu mají zájem. „V současné době k nám chodí dvakrát týdně sedmadvacet dětí od přípravky až po dorost. Za chvilku nám asi bude malá klubovna," usmíval se Hloušek.

Šestatřicetičlenný studnický sbor, který vznikl v roce 1889, pak pracuje se sedmnácti dětmi. Problém, co se týká mládeže, nehlásí ani Tučapští. „Od loňského roku mají dětský oddíl a dvě družstva jezdí po soutěžích," potvrdil Brandýs.

KATEŘINA LORENZOVÁ