Například z regálů vyškovské Hrušky zmizely lahve s obsahem ethanolu nad dvacet procent ještě před páteční zavírací dobou. „Teď už máme vystavený jen alkohol do osmnácti procent, všechno ostatní je schované ve skladu. Vzhledem k tomu, jak už se ta informace rozšířila, se po něm nikdo ani neptal. Jen v jednom případě přišly nakupovat paní, které chtěly rum na pečení, ale ty jsem musela zklamat," podotkla prodavačka Lenka Gabrišáková.

Zklamaní byli i někteří bezdomovci, kteří se přišli v noci napít do nonstopu vedle vyškovské radnice. „Hned v sedm hodin večer, jak jsem se dozvěděl o zákazu alkoholu, jsem lahve schoval a vysvětlil to hostům. Dopili, co měli, a smířili se s tím, že už bude jen pivo, víno nebo jelzin, který má jen šestnáct procent. Překvapení pak byli v noci a ráno jen někteří bezdomovci, kteří nemají přístup k rádiu nebo televizi," podotkl výčepní Štefan Hradečný.

Dodal, že o tržby se zatím nijak nebojí. „Myslím si, že některým lidem pár dní bez tvrdého alkoholu jen prospěje," doplnil Hradečný.

Protože zákaz platí jen pro alkohol, který má obsah ethanolu nad dvacet procent, klidní jsou i vinaři. Například bučovické burčákové slavnosti tak vyhlášení prohibice nezkazilo. „Pro nás zákaz naštěstí neplatí. Lidé pijí a jsou spokojení, občas sice padne nějaká ta narážka na to, co se teď děje, ale jinak je všechno v normě. Pokud jde o zákaz, nedokážu posoudit, jaký to bude mít účinek, ale dvacet mrtvých je hrozně vysoké číslo a něco se dělat musí," podotkl předseda Sdružení zámeckých vinařů Bučovicka Aleš Navrátil.

Lidé oslovení Vyškovským deníkem Rovnost se zákazem příliš netrápí. „Já jsem celý život spíš pivař, tvrdý alkohol moc nepiju, takže mě to nijak nezasáhne. Řekl bych, že většina lidí si prostě dá pivo a nebude to řešit," uvedl například Josef Ganoška z Bohatých Málkovic.

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo v sobotu večer na svých stránkách fotky lahví, ve kterých už byl v Česku nalezen závadný alkohol. Lidé si je mohou prohlédnout ZDE.