Je zahrnutý do první etapy regenerace sídliště. „Změnu potřebuje. Chtělo by oživit, aby ztratilo patinu minulého režimu," myslí si Vyškovanka Barbora Zabloudilová, která chodí kolem třeba na bazén nebo do parku.

Zajedno je s ní Emilie Spisarová, která v bloku bydlí. Už dřív tvrdila, že se z regenerace i z toho, že jsou první v řadě, těší. „Sídliště není v dobrém stavu. Třeba chodníky jsou propadlé. Když prší, dělají se v nich kaluže a je na nich bláto. Pískoviště je polorozpadlé, zeleň také za moc nestojí," vyjmenovala Spisarová.

To všechno má být zanedlouho minulostí. Chodníky s krytem z litého asfaltu sevřeným mezi betonové obrubníky dělníci vybourají. Nahradí je novými ze zámkové dlažby. Ve vnitrobloku přibudou chodníky s mlatovým krytem. „Povedou k plochám z impregnované štěpky, na kterých necháme umístit atrakce, a navážou na opravované chodníky ze zámkové betonové dlažby v Jarní ulici," popsala vyškovská mluvčí Petra Bezdomniková.

Součástí stavby je i asymetrický kopec umístěný na ploše asi 210 metrů čtverečních. Vysoký má být až 1,5 metru. V zimě poslouží k sáňkování. „Pro malé děti je to ideální. Na sídlišti bydlí moje kamarádka, obě máme tříleté děti. Vzájemně se navštěvujeme a v zimě alespoň nebudeme muset daleko od domu," podotkla Zuzana Bartošíková.

Vzhledem k nevyhovujícímu technickému stavu stávajícího veřejného osvětlení navíc město rozhodlo, že v místě nechá položit nové rozvody. „Stožáry včetně svítidel nahradíme patnácti novými ekonomickými svítidly," dodala Bezdomniková s tím, že příjemnější prostředí má zajistit i nová zeleň.

„Na stávající zelenou plochu o velikosti asi 1 800 metrů čtverečních necháme rozprostřít alespoň pět centimetrů ornice. Do té následně zasejeme trávu," sdělila s tím, že tento týden město předá firmě staveniště, v příštím mají začít práce.

Regeneraci zbytku sídliště pak radnice rozdělí do dalších dvou let. „Skutečnost ovšem bude odpovídat množství dotací a vlastních peněz města na daný rok. Každou etapu budeme připravovat samostatně, obdobně jako tomu bylo u Sídliště Osvobození," doplnila Bezdomniková.

Nyní jsou už v běhu i práce na další etapě úpravy Smetanova nábřeží, které odstartovaly minulý týden. Zkrátka letos nepřijdou ani obyvatelé Palánku. Úpravy se dotknou vnitrobloku vedle hřiště. „Spočívat budou mimo jiné v opravě chodníků, vytvoření kontejnerových přístřešků i zpevněných ploch pro přístup k novým herním prvkům. V jejich okolí necháme vysadit 1 750 keřů a devětadvacet okrasných stromů," řekla Bezdomniková.

Dodavatel a vysoutěžená částka budou známé v průběhu srpna. Předpokládaný začátek prací je ve druhé polovině září.

Další letošní úpravy se týkají sídliště Tyršova. Vybraná firma je udělá za čtyři sta tisíc korun. „Upravený bude prostor za bytovým domem číslo 35 a 37. Zmizí stávající nefunkční pískoviště včetně asfaltových ploch, které necháme nahradit. Přibudou dvě houpadla, tři lavičky a dva odpadkové koše. V plánu je i výsadba šestnácti stromů, osmi set keřů a dvou set trvalek, včetně nového trávníku," popsala mluvčí.

Dělníky tamní obyvatelé potkají v srpnu. Hotoví mají být koncem září.