Už tento měsíc měla švábenická znovuobnovená sýrárna zahájit provoz, mrazy však přípravy zdržely. Nový mlékař odhaduje, že sýrárna začne definitivně fungovat v květnu. Firma by měla mimo jiné obnovit výrobu ojedinělého plísňového sýru zvaného Maršovák.

Bývalý jednatel sýrárny Jan Sedlařík v současnosti spolupracuje s novým majitelem a bude působit v nově rozjeté sýrárně jako mlékař. „Původně jsem odhadoval, že začneme už v únoru, ale přípravy se trochu protáhly, protože v těch silných mrazech jsme nemohli dělat. V půli března by mělo být ale hotové topení a počítám, že výroba by měla začít někdy v květnu,“ uvedl Sedlařík.

Opravy potvrdil i nový majitel podniku. „V současnosti upravujeme podlahy a samozřejmě děláme další přípravy, abychom mohli provoz rozjet,“ řekl jednatel společnosti Milki-trans Karel Tuže.

Nově rozjetá sýrárna nabídne i díky výměně odkapávací vany širokou paletu sýrů. „Kromě Maršováku plánujeme vyrábět balkánský sýr, také čerstvý sýr a zákys. Koupili jsme pařičku a tavičku, takže k nim přibudou i tavený a pařený sýr,“ vyjmenoval Tuže.

Prim bude hrát Maršovský sýr

Hlavním tahákem by měl ovšem zůstat právě ojedinělý Maršovský sýr. „Hlavní výroba bude určitě stát na něm, protože je o něj velký zájem,“ potvrdil mlékař Sedlařík.

Nově rozjížděná sýrárna by měla zaměstnat několik lidí. „Zatím spolupracujeme jen s externisty, ale na začátek počítáme asi se sedmi zaměstnanci,“ nastínil jednatel.

Nový majitel plánuje prodávat sýr také přímo ve Švábenicích. „Chtěl bych uchovat prodejnu i přímo u sýrárny. Plánuji dostat výrobky také do jedné z firem, která má své prodejny ve většině supermarketů Penny Market. Jinak je budeme rozvážet po trasách Milki-trans v celé republice,“ řekl Tuže.

V současnosti shání majitel sýrárny také další investory. „K tomu se poohlížíme po dotacích, protože rozjetí podniku je samozřejmě finančně nákladné. Teprve ovšem mapujeme, jestli vůbec existuje možnost na podobné projekty dotace získat,“ doplnil Tuže.

Vedení městyse zatím se záměry nového majitele seznámené není. „Nikdo se mnou dosud nejednal, takže celá věc je pro mě velkou neznámou. Samozřejmě bych uvítal, kdyby se podařilo sýrárnu znovu rozjet, ale celý projekt je pro mě prozatím záhadou,“ uvedl starosta Švábenic Josef Kubík.

Švábenická sýrárna měla dlouholetou tradici a vyráběla mimo jiné vyhlášený Maršovský sýr – speciální plísňový sýr, který dosud nevyrábí žádná jiná firma. Byla vyhlášená i silně slaným sýrem balkánského typu Akawi, který byl ve své době obrovským hitem a firma ho vyvážela až do daleké Arábie.

V roce 2004 ovšem podnik propustil pětadvacet lidí a následně kvůli problémům s penězi přestal v posledních letech sýry úplně vyrábět. Teprve na konci minulého roku ji odkoupil stávající majitel, který plánuje znovu rozjet výrobu.