„Dosud máme za partnery jen ta z bývalého východního bloku. Jsou nám velmi blízká, máme společná témata. Diskutujeme o tom, jak posunout naše města dál, řešíme podobné problémy a postupně se po roce 1989 rozvíjíme. Chyběl nám ale partner ze země, která už je vývojově trochu jinde. Francouzský Cognac má tyto problémy vyřešené, je poněkud dál, takže se od něj můžeme přiučit," přiblížil jeden z důvodů, proč se zastupitelé rozhodli na spolupráci přistoupit, místostarosta Vyškova Břetislav Usnul.

další partnerská města Vyškova
- Michalovce (Slovensko)
- Döbeln (Německo)
- Jaroslaw (Polsko)
- Virovitica (Chorvatsko)
Zdroj: MěÚ Vyškov

Partneři podpoří výměnu jejich obyvatel, zejména mládeže. To má mimo jiné přinést spolupráci mezi podniky a podnikateli, školami, ale i kulturními a sportovními organizacemi obou měst. „Navázané kontakty v oblastech společenského života budeme dál rozvíjet. Naši představitelé si rovněž budou vyměňovat zkušenosti a informace z oblasti veřejné správy a činnosti orgánů měst," doplnila vyškovská mluvčí Petra Bezdomniková s tím, že partnerství přispěje také k rozvoji hospodářství nebo třeba cestovního ruchu.

Zájem o navázání spolupráce přišel podle vedení města z francouzské strany. Cognac oslovil velvyslanectví se zájmem o nalezení vhodného partnera v České republice. „Jako jeden z možných uchazečů jsme byli vybraní my, protože už stejně jako Cognac spolupracujeme se slovenskými Michalovci. Tím, že jsme partnerství schválili, je za námi první krok. Nyní už záleží na tom, jak se k součinnosti postaví také jednotlivé neziskové organice, spolky, školy a veřejnost," dodal vyškovský místostarosta.