Výraznou převahu, kterou hnutí získalo, si vysvětluje touhou lidí po změně. „Přestali být spokojení s tradičními stranami,“ uvedla Šulcová.

KVŮLI VYŘIZOVÁNÍ ÚČTŮ

Ne všichni však měli důvod k radosti. Ve Vyškově sice sociální demokraté získali 12,75 procent, v republice ale jen 7,35 procent. „Výsledek je katastrofa. Příčiny vidím v tom, že se ČSSD soustředila především sama na sebe a na vyřizování si účtů navzájem uvnitř strany. Politické boje místy připomínaly spíš politickou genocidu než cokoliv jiného,“ okomentoval starosta Vyškova Karel Goldemund (ČSSD).

Straně podle něj ublížily i sporné zákony, které parlament přijal bez jakékoliv diskuze. „Politika se musí dělat odspodu. Stačí jít mezi lidi a poslouchat je! Ale ne dva měsíce před volbami,“ podotkl.

Ilustrační foto.
Volby 2017: ANO na jižní Moravě ovládlo všechna okresní města

Výsledky voleb nesledoval s nadšením ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jak se totiž vyjádřil v sobotu, kdy byl volit ve Slavkově u Brna, jediný výsledek, se kterým by byl spokojený, by bylo vítězství ČSSD jak v Jihomoravském kraji, tak v celé republice.

Po sečtení výsledků jen poděkoval voličům na sociální síti. „Z celkového výsledku žádnou radost nemám. ČSSD oslabila, posílili extremisté a populisté, hájit sociálně demokratické hodnoty svobody, spravedlnosti a solidarity bude v novém složení Poslanecké sněmovny mnohem těžší. ČSSD se bude držet svého programu a zásad, nepodpoříme žádnou vládu, v níž by byli trestně stíhaní ministři,“ vzkázal.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš po jasném vítězství ve volbách.
ANO je vítězem voleb. Do Sněmovny pronikli STAN, TOP 09 přežila klinickou smrt

Z raketového vzestupu hnutí ANO 2011 byl překvapený i ředitel Městského kulturního střediska Vyškov Luboš Kadlec (ODS). „Mile mě ale překvapila pozice občanských demokratů v Česku i ve Vyškově, který je spíš levicovým městem. Získali jsme část nerozhodnutých voličů, jiní se k nám vrátili. Přitom leckdo předpovídal, že ODS zmizí v propadlišti,“ byl spokojený.

Byl by rád, kdyby ODS utvořila koalici s některou z tradičních stran. „Jednání budou ale složitá, kombinací je hodně,“ je si vědomý Kadlec.

Nicméně právě občanští demokraté, kteří v celostátním srovnání byli druzí, obsadili na Vyškovsku až šestou příčku. Podle politologa z Masarykovy univerzity Stanislava Balíka bývá obvyklé, že právě na Vyškovsku vítězí strany, které jinde tolik neuspěly. „Vyhrávali komunisté. Svoboda a přímá demokracie jim letos odebrala voliče,“ vysvětlil.

NEDOCENĚNÁ SNAHA

Podle vyškovského zastupitele za KDU-ČSL Romana Celého rozhodovaly hlavně emoce. „Voliči nedocenili snahu poslanců. Lidovci odvedli velký kus práce. Ve svých peněženkách to můžou poznat třeba pracující rodiče. Jedna z věcí, které jsme ale podcenili, byla otázka islamizace. Ta byla tématem těchto voleb. Mzda, nezaměstnanost či zdravotnictví hrály druhotnou roli,“ okomentoval Celý s tím, že tak drtivé vítězství ANO nečekal.

Volební štáb ČSSD v brněnském hotelu Avanti. Na snímku Roman Onderka.
Voliči nám sečetli chyby, říká Onderka. Do sněmovny jde z druhého místa