„Církvi kostel pronajímáme na základě dlouhodobé smlouvy. Ta nám na oplátku pronajímá zase část hřbitova. Na centrálním pozemku totiž původně stál kostel, který tam sice už není, ale vlastník je stále církevní,“ vysvětlil podbřežický starosta Radovan Brtník.

Pracovníci řešili aktuálně stav vstupních dveří. „Řemeslník přistoupil k výměně původních starých dubových za nové. Také v tomto případě jsme zvolili dubové dřevo. Letošní oprava vyjde asi na 105 tisíc korun, v nadcházejícím roce bychom rádi vyměnili také dveře do zákristie a na kůr, které jsou již také ve špatném stavu,“ ujistil starosta obce.

Pohled na obecní úřad v Podbřežicích z výšky.
Z obecní školy v Podbřežicích je úřad, postupně ho tam opravují

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: DeníkPůvodní kostel na hřbitově vznikl podle architektonických prvků pravděpodobně už ve třináctém století. Na jeho zdivo ale působilo rušivě složení okolního terénu, takže koncem osmnáctého století z něj už zbyla jen zřícenina. Nouzové opravy nestačily, starý kostel dnes připomínají alespoň pískovcové kameny ze zdiva, které návštěvníci najdou v rohu hřbitova.

Kostel svatého Petra a Pavla se stal náhradou. Z původní stavby tam pochází náhrobní kámen malíře Ondřeje z roku 1599, zvon ulitý Zachariášem Milnerem v Olomouci roku 1603, kropenka a další mobiliář. „Loni jsme v kostele měnili vnitřní dveře ze vstupní chodby přímo do kostela s náklady na asi sedmdesát tisíc korun. V předešlých letech jsme tady zase vyměnili plynový kotel a topení jako celek,“ dodal Brtník.