Loď s trefným názvem Reggae styl nese na přídi jamajskou vlajku a na špici stěžně ananas. Na první pohled je i poznat, kterým autem závodníci, připravující se změřit síly s ostatními maskovanými posádkami, dorazily. Červená barva a Bob Marley nalepený na skle nenechávají nikoho na pochybách.

Mezitím se však pozornost všech návštěvníků soustředí na asfaltovou stezku, kde právě exhibuje Martin Zehnal se svými netradičními koly. „Tohle vysoké kolo se jmenuje Žirafa. Původně jsem přemýšlel ještě nad jinými možnostmi, mohl to být také Večerníček nebo Úchyl," rozesmívá publikum, aby ho vzápětí překvapil dalším nezvyklým bicyklem, tentokrát s volantem místo řidítek.

Všechna jeho kola, která si vyrábí sám, si lidé můžou vyzkoušet a dokonce si s nimi zasoutěžit. Zájem o to mají hlavně děti a mládež, dospělí z některých kouksů mají trochu strach. Spadnout z kola, na kterém má člověk hlavu ve výši zhruba dvou a půl metru, totiž není jen tak.

Zatímco někteří nadšenci se chápou kol, na jednom břehu rybníka už se na vodu spouštějí lodě. „A je to tady, přátelé, začínáme velkým finále. Sice by mělo přijít až nakonec, ale chceme být solidární k soutěžícím, kteří na sobě mají kostýmy," vysvětluje moderátor a organizátor neckyády Dalibor Pernica, oblečený v růžovém županu a modrobílých pruhovaných plavkách s nohavičkami.

Přestože počasí léto příliš nepřipomíná, odvážných posádek se našlo hned sedm. Mezi lidmi se proplétá i zdravotní sestřička, takže o bezpečnost je postaráno. „A hlavně tu máme speciálního vodníka, který netopí, ale naopak lidem pomáhá," směje se Pernica.

Při závodu plavidel se bude hodnotit hned několik věcí. „Originalita, styl jízdy, čas, název plavidla a kostými," vyjmenovává moderátor, zatímco první dva čluny už se připravují ke startu.

Výstřel z pistole je posílá na cestu do cíle. Maskáčový člun s názvem Dva z tanku a pes brázdí hladinu jistými a rychlými tempy. Psa sice posádka nemá, i přesto dosahuje pomyslné cílové pásky před konkurenční mužskou nevěstou. Té nepomohl ani bílý závoj.

Ostřejší souboj ovšem přichází při závodě dalších dvou posádek. Plující basa piv nazvaná Vratné lahve totiž nejdřív své konkurenty, hasiče z Křenovic pádlující lopatami, v klidu nechává za zády, hasiči se však nedají porazit tak snadno. Nejdřív pivní lahve skrápějí vodou z hadice, potom se do skandování lidí začíná ozývat povědomý zvuk. „Hasiči jedou na nedovolený motor! A Vratné lahve už mají daleko za sebou. Nevzdávejte to, třeba jim dojde benzin," směje se Pernica, ale hasiči nejdou pro odpověď daleko. „Nedojde!" vykřikují a opravdu dojíždějí do cíle daleko před svými konkurenty.

Poslední souboj, mezi rastamany, řezníky a dětskou posádkou pirátské lodi, je vyrovnanější. Přesto nejde jen o rychlost, a poslední slovo u všech zúčastněných bude mít porota. A také diváci, kteří si můžou vybrat nejlepší loď ve speciální kategorii.

Tím však neckyáda nekončí. Na řadě jsou další soutěže, jako třeba přejíždění úzké lávka s trakařem. „Mám to tu rád, zvučím tu od začátku a líbí se mi tu. A kdo ví, jednou se třeba i zapojím do soutěží," podotýká s úsměvem zvukař Pavel Přerovský a z reproduktorů zní melodie z Mrazíka. K dnešnímu počasí se docela hodí.