Desítky esemesek vybízejících k důvěrnostem měly způsobit, že se jedna ze studentek vyškovského gymnázia ocitla na pokraji psychického kolapsu. Nepsal jí totiž zamilovaný spolužák, ale ředitel vyškovského gymnázia Jiří Zlatník. Ten popírá, že by dívku obtěžoval. Školská rada si ale myslí opak. A proto chce, aby ve funkci skončil.

„Ředitel studentku obtěžoval pomocí sms zpráv od února letošního roku. V podstatě to začalo na plese. Protože si dívka nevěděla rady, obrátila se na mě, abych jí pomohl. Z ředitelova chování byla opravdu nešťastná a nevěděla, co dělat. Hlavně měla strach, že neodmaturuje, když ho odmítne,“ informoval předseda odborové organizace Gymnázia Vyškov Petr Kudlička.

Dnes už bývalá studenka gymnázia se nakonec na právníka obrátila. Jak jemu, tak i školské radě poskytla zápis všech krátkých textových zpráv, které jí Zlatník posílal. I se svým čestným prohlášením, že informace, které podává, jsou pravdivé. Redakce Vyškovského deníku Rovnosti měla možnost do materiálu také nahlédnout.

Ředitel psal dívce pozdě v noci, navrhoval jí tykání, zval ji na výlet do Parlamentu. Zlatník nicméně tvrdí, že z jeho strany o žádné obtěžování nešlo. „Nikde jinde než v maturitním semináři jsme se nestýkali. Pouze jsme si tykali, ale ne ve škole. Poslala mi číslo na skype. Podporoval jsem ji ve studiu, zajímala se o management a matematiku. Proto jsem také chtěl, aby mi dělala asistenku na školském výboru v Parlamentu,“ řekl ve čtvrtek na svou obranu Zlatník.

Přesně to uvedl i v e-mailové odpovědi svému zástupci Václavu Klementovi, který se o situaci ke konci školního roku začal také zabývat. Tu redakce Vyškovského deníku Rovnosti rovněž zhlédla.

Jenomže členové školské rady jeho odpovědi nedůvěřuje. „Věříme studentce, která na tom kvůli jeho sms zprávám byla psychicky velmi špatně. Já se zároveň bojím, že se to může opakovat. Klidně by mohl obtěžovat moji dceru, která také chodí na gymnázium,“ svěřila se například Hana Čermáková, která sedí v gymnazijní školské radě za rodiče.

Ředitel vyškovského gymnázia Jiří Zlatník

Proto spolu se svými kolegy odeslala na adresu Krajského úřadu Jihomoravského kraje v Brně žádost o Zlatníkovo odvolání. Není to ovšem jediný důvod. Jak stojí v tiskové zprávě rady, ředitel měl například odebrat nezákonně všem zaměstnancům osobní ohodnocení a také dal nezákonnou výpověď předsedovi základní odborové organizace poté, co založil ve škole odborovou organizaci. „Základní odborová organizace shledává porušení zákona ze strany ředitele natolik závažná, že podala zřizovateli návrh na odvolání ředitele z funkce,“ praví tisková zpráva.

Na krajský úřad zatím podle jeho mluvčího Jana Chmelíčka podání odborářů nedorazilo. „Zřizovatel školy, Jihomoravský kraj, dlouhodobě sleduje situaci na vyškovském gymnáziu. Pokud bude tento podnět doručen, bude se jím intenzivně zabývat,“ vzkázal Chmelíček

Ředitel vyškovského gymnázia Jiří Zlatník se dostal do konfliktu s učiteli i rodiči už na jaře loňského roku, krátce po svém nástupu do funkce. Jeho odvolání požadovala petice rodičů, které hlavně rozhořčilo, že vedení školy údajně plánovalo zrušení výuky jazyků. Zlatník to ale popíral. K rodičům se přidali i odboráři. Ti poukazovali na neoprávněnou výpověď šéfovi odborové organizace Kudličkovi a na napětí mezi vedením školy a zaměstnanci, jež měl ředitel vyvolat. Rada Jihomoravského kraje jejich žádosti o Zlatníkovo odvolání nevyhověla, protože prý nesplňovala podmínky stanovené školským zákonem. Výpověď Kudličkovi Zlatník nakonec stáhl.