Rekonstrukci travnatého hřiště na vyškovském stadionu Za Parkem připravuje město ve spolupráci s místním fotbalovým klubem. „V současnosti máme osmnáct mládežnických týmů a tři dospělé. Mít na to jedno travnaté hřiště v tomto stavu, je katastrofa,“ sdělil sekretář Městského fotbalového klubu Vyškov Martin Neubauer.

Nemocnice ve Vyškově. Ilustrační foto.
Vyškovská nemocnice omezila návštěvy pacientů. Kvůli chřipce

Pro potřeby hráčů hřiště již nevyhovuje. „I podle posudků, které jsme dostali od odborných firem, je jeho stav už za hranou. V podloží je vysoké procento jílu, vegetační vrstva dosahuje jen šesti až sedmi centimetrů, takže kořínky nestačí na to, aby prorostly podložní desku,“ vysvětlil Neubauer.

Do ideálního stavu má daleko

Tím se zároveň městu prodražuje údržba hřiště. „Do ideálního stavu to má daleko. Čím dříve s tím něco udělají, tím lépe pro sportovce,“ komentoval to Jan Kučera.

Práce by měly spočívat ve výměně podloží, plán se však neobejde bez peněz z dotace. „Žádost je již podaná na ministerstvu školství, kde ji zatím posuzují. Rekonstrukce je podmíněná jejím získáním, s případným zahájením prací se počítá až po akci Kryštof hraje pro Vyškov,“ sdělil vyškovský místostarosta Roman Celý.

Erika Stárková
Koncert Eriky Stárkové ve Vyškově zrušili. Hledá se náhradní termín

Právě kapela Kryštof tu pátého června zahraje i s dalšími pozvanými. Podle Celého je přitom velká šance na úspěch. „Dotace by pokryla až sedmdesát procent nákladů, tedy částku přesahující pět milionů korun. Spoluúčast města by pak byla asi 2,2 milionu,“ prozradil Celý.

Prozatím je tak nutné počkat na rozhodnutí. „Je potřeba myslet i na to, že tu je nějaká doba, za kterou nový trávník proroste podloží. Proto je lepší začít dříve, neumím si moc představit stav hřiště po koncertě, bude to ale vhodná chvíle pro zahájení prací,“ sdělil Neubauer.

Nejistý výsledek

Výsledek je však stále nejistý. „Toto dotační řízení v tuto chvíli ještě stále není ukončeno, proto informace můžeme poskytovat pouze účastníkům řízení,“ sdělila mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Richard Krajčo, frontman kapely Kryštof. Ilustrační foto.
Kryštof hraje pro Vyškov? Na akci prodali už 6000 vstupenek

Rozhodnutí by podle informací klubu mělo padnout v průběhu února. „Práce by pak podle odhadu firmy zabraly asi měsíc. V případě udělení dotace bychom tak pravděpodobně začali v červnu po koncertě,“ dodal sekretář klubu.

Podle vyškovského starosty Karla Jurky by opravy hřiště mohly umožnit pořádání dalších kulturních akcí i v budoucnu. „Je na organizátorech, aby trávník vždy zregenerovali a uvedli do původního stavu,“ sdělil Jurka.