Rekonstrukci si totiž zahrada podle jeho slov opravdu zasloužila. „Teď jsou na zahradě mateřinky klasické staré dlaždice třicet krát třicet centimetrů, které byly dřív využívané snad skoro úplně všude. V důsledku času a opotřebení už je ale plocha plná nerovností. To samozřejmě zvyšuje riziko pro děti, které přes dlaždice jezdí na tříkolkách. V případě pádu by se mohly o vystouplou hranu některé z dlaždic nepříjemně poranit," vysvětlil nebezpečí Žalkovský.

Peníze z obecní kasy však na opravu budou muset Zbýšovští vytáhnout. „Zaplacení stavebních prací už samozřejmě spadá na obec. Kolik bude rekonstrukce stát, ale zatím nevím, uvidíme, jaké nabídky dostaneme od stavebních firem v chystaném výběrovém řízení," uvedl starosta.

Nabídka pro místní

Na práci se přitom můžou těšit místní. „Ohledně výběrového řízení jsem oslovil řemeslníky ze Zbýšova. Samozřejmě se snažím dát práci lidem z obce. Vítězná nabídka ale bude muset splňovat všechny požadavky, které vzneseme," upozornil Žalkovský.

Řemeslníci se mají do zámkové dlažby pustit ještě na jaře, práce mají být hotové ještě před koncem školního roku. „Až dlažbu vymění, nakreslíme na ni dětem i několik cest a křižovatek, aby zámková dlažba plnila vedle zábavy i trochu vzdělávací funkci," plánuje starosta.

Oprava dlažby ale není to jediné, čeho by se mohla zbýšovská mateřinka v následujících měsících dočkat. „Máme totiž podanou žádost o dotaci na opravu její fasády. Jestli jsme byli úspěšní, ještě zatím nevím. Poskytnutí dotace je ale podmínkou pro to, abychom se do oprav pustili. Jinak bude muset fasáda počkat, vlastní peníze nemáme," doplnil Žalkovský.