Do jejich poštovních schránek byly loni v prosinci zaslány dotazníky a radnice uspořádala setkání, na které dorazilo přes čtyřicet obyvatel. Součástí návrhu je například park v prostoru za garážemi, parkovací stání, výsadba zeleně, oprava chodníků, ale také výsadba aleje v ulici Nádražní nebo bezpečný přechod, který využijí zejména děti při cestě do školy. Díky studii teď město může začít s postupnými kroky, které nápady dovedou do reality.

„Už jsme začali jednat s majiteli potřebných pozemků, na kterých by například mohlo vzniknout nové parkoviště i odpočinkový park. Začali jsme také zpracovávat takzvanou dokumentaci pro územní rozhodnutí, následovat budou detailní projekty,“ informovala mluvčí slavkovské radnice Veronika Slámová.

Ilustrační foto.
V době krize podnikatelé na Vyškovsku ve velkém přerušovali živnosti

Jednou z výrazných změn by mohl být například odpočinkový park v místě dnešního "lesíka". „Převážnou většinu plochy by tvořila pestrá květinová louka tvořená prostory s přírodními herními prvky pro děti, sadem ovocných dřevin, posezením s ohništěm a zónou pro volný pohyb psů s agility prvky,“ vyjmenoval architekt Jan Horký.

Mysleli i na cyklisty

Podle něj se v plánu přihlédlo i na potřeby cyklistů. „Odhadujeme, že na sídlišti mají lidé až tři sta jízdních kol. Ve veřejném prostoru se s nimi však vůbec nepočítá. Stojan na kolo byste zde hledali marně,“ poznamenal Horký.

Nejnákladnější a nejočekávanější položky studie přitom tvoří oprava chodníků, vybudování parkovacích míst, ale i práce pod povrchem. Město však pro tuto fázi chce usilovat o nové možnosti financování. „Ministerstvo pro místní rozvoj v loňském roce konečně spustilo dotace pro rozvoj infrastruktury pro města do deseti tisíc obyvatel. Postupujeme tedy od počátku tak, abychom splnili požadavky tohoto titulu,“ prozradila mluvčí.

Slavkovský zámek.
Opravy a rekonstrukce na zámku ve Slavkově pokračují i po koronavirové krizi

Architekti rozdělili regeneraci do celkem sedmi etap. „V mnoha ohledech bude ještě nutná diskuze s místními. Chceme začít co nejdříve alespoň s těmi etapami, které jsou snadno proveditelné v krátkém čase,“ doplnil starosta Slavkova Michal Boudný.

Velký dluh

Někteří místní jsou ohledně budoucí realizace spíše skeptičtí. „Návrhy architektů byly zaznamenány i na ulici Jiráskova, kde se hlasovalo o třech možnostech. Pár kroků sice bylo učiněno, ale tím to hasne. Výsledkem je rozbombardovaná neutěšená ulice,“ komentovala například Jana Vítková.

Podle slavkovského starosty Boudného má však město vůči lokalitě za nádražím velký dluh. „Místy se tam toho od padesátých let, kdy se cukrovarnické bytovky postavily, opravdu moc nezměnilo. Navíc přibyly problémy dnešní doby v podobě neorganizovaného parkování i bezpečnost u silnic,“ dodal.

Stavební práce u víceúčelového bazénu vyškovského akvaparku jsou hotové. Rekonstrukce venkovního areálu pokračuje. Foto: MĚSTO VYŠKOV
Rekonstrukce venkovní části akvaparku pokračuje. V plánu jsou úpravy bazénu

V příštím budou pokračovat práce na projektové dokumentaci pro stavební povolení. „Zpracovávat se budou také podklady pro možnost čerpání dotačních prostředků dle jednotlivých výzev,“ komentoval vedoucí Odboru správy majetku a investic Slavkova Petr Lokaj.