Niva podle jeho slov nebude prospěšná jen pro Nemochovice, ale také okolní obce a přírodu celkově. „Výstavba přinese užitek hlavně životnímu prostředí, protože všude kolem jsou pouze pole a nic jiného, takže pro přírodu vznikne doslova osvěžující prvek. Navíc zachytí vodu, což pomůže například při vylití potoků. Třeba právě v nedalekých Brankovicích s tím mají potíže, kterým stavba může zabránit a částečně tak i mírnit škody. Samozřejmě to ale při případných povodních nevyřeší veškeré problémy," objasnil starosta.

Náročné papírování

Revitalizace nivy podle něj nijak nezatíží obecní rozpočet. Na výstavbu Nemochovice čerpají stoprocentní dotaci z Evropské unie. „Sice nás stavba nebude stát ani korunu, ale je to administrativně velmi náročné. Máme za sebou spoustu vyřizování, téměř dva roky vše připravujeme a stavět jsme začali až nyní," doplnil Hofírek.

Údolní niva je část doliny, která je pravidelně zaplavovaná a formovaná povodněmi. Je zásobárnou podzemní vody a v dobách s nízkými srážkami dodává vodu i do řek. Podle odborníků revitalizace může v současné době přinést významné efekty v oblasti protipovodňové ochrany.

JAN JURÁK