Nespokojenost s personální politikou strany přiměla komunální političku Dagmar Nepeřenou ukončit po jedenadvaceti letech členství v Občanské demokratické straně. Zároveň tak podala i rezignaci na svoji funkci v Radě města Vyškova. S ODS však bude dál spolupracovat jako nezávislá politička.

Misky vah se k odchodu ze strany převážily po březnovém volebním sněmu Oblastního sdružení ODS. „Ten ve funkci předsedy znovu potvrdil Michaela Hrbatu. S jeho zvolením se neztotožňuji. A to i z toho důvodu, že pan Hrbata služebně funguje zejména v Praze. Vedení je několik let stejné, myslím, že pozici bylo nutné obměnit. Troufám si tvrdit, že po neúspěších v několika posledních volbách to i naši příznivci od nás očekávali," poznamenala.

Sama tak na sněm vyrazila jako protikandidátka. Kolegové ji však nepodpořili. „Volba byla tajná. Nevím, kdo jak hlasoval, ale z výsledků hned v prvním kole bylo zřejmé, že delegáti jsou pro setrvání vedení. Určitě to nebyla moje první nebo poslední prohra. Neukončila jsem členství proto, že jsme neuspěla, bylo to celkové zklamání z toho, že chyběla vůle něco změnit," podotkla Nepeřená.

Ze tří poslední

Hrbata, který je náměstkem ministra obrany pro personalistiku, tak načal už své šesté volební období ve funkci. „O tom, že by paní Nepeřená měla problém s personální politikou strany, informace nemám. Předseda Oblastního sdružení ODS Vyškov se volí na dva roky, byli jsme tři kandidáti, paní Nepeřená skončila poslední," připomněl Hrbata.

Nepeřená, která je civilním zaměstnáním zástupkyní ředitele Zooparku Vyškov, pozici radní opouští po necelých jedenácti letech. O jejím nástupci v devítičlenné Radě města rozhodnou na konci dubna zastupitelé. Nominace ODS je však jasná.

Jelikož má strana v zastupitelstvu pouhá tři křesla, radním se stane ředitel Městského kulturního střediska Vyškov Luboš Kadlec. „Ukončením členství ve straně ztratila nárok být radní města. Nominaci jsem přijal," potvrdil Kadlec.

Druhým radním za stranu je místostarosta okresního města Karel Jurka. „Ztráta to samozřejmě je. Podotýkám však, že problémy na komunální úrovni nemáme. Nesouhlasila s vedením oblastního sdružení. Také proto po domluvě zůstane v zastupitelstvu města sice jako nezávislá, ale v klubu ODS. Nikde není psané, že se do strany nevrátí," konstatoval Jurka.

Připustil však, že oblastní sněm strany naznačil, že někteří delegáti po změně volali. „Někteří odevzdali prázdný hlas," uvedl Jurka.

Zastupitelský mandát si Nepeřená ponechá do konce volebního období. K její práci pro město se pojí i další, mnohdy placené funkce. Sedí například ve školské radě Základní školy Purkyňova, v dozorčí radě vyškovské Vytezy nebo Vodovodů a kanalizací Vyškov.

Z těch odejít nechce. „Oficiálně jsem opustila pouze funkci v městské radě. Pokud bude ODS stát o to, abych odešla i z dalších funkcí, které zastávám, tak s tím nic nenadělám. Sama odcházet však zatím nehodlám," řekla zastupitelka. O tom, kam se bude ubírat její politická dráha, zatím neuvažuje. „Je to velká změna. Nechávám si prostor. Vše to nějak uzraje, komunální politika mě však vždy velmi bavila," dodala Nepeřená.