Silničáři mají za úkol vyměnit stávající panely za nový betonový povrch. Práce mají podle plánu trvat měsíc. „Můžou způsobit větší komplikace než při předešlé etapě. Upozorňujeme řidiče, aby při opravách, kdy ve směru na Ostravu povede pouze jeden jízdní pruh, dbali zvýšené pozornosti a ohleduplnosti, dodržovali bezpečné rozestupy i nejvyšší povolenou rychlost. V době ranní špičky pak ve směru na Ostravu musí počítat s několikaminutovým zdržením," prohlásil za Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Zahájení etapy ještě čekalo na pořádání motocyklové Velké ceny Brna, nyní už jsou práce v obou směrech mezi 230. a 226. kilometrem dálnice v plném proudu. Doprava je podle Rýdla vedená v pruzích, které vznikly v pravém jízdním pásu ve směru na Brno.

Řidiči se zatím k opravám staví se smíšenými pocity. „Na jednu stranu to vítám, protože opravovaný úsek je doslova v katastrofálním stavu. Bylo potřeba s tím něco udělat. Ale zase je to komplikace, člověka to zdrží, to je jasné. Doufám ale, že se bude dělat třeba i přes víkendy a dlouho do večera. Světlo je pořád skoro do deváté večer, ale kolikrát vidím, že třeba ve čtyři hodiny už na stavbě nikdo není," poznamenal Vyškovan Luboš Cikánek.

Šoféři, kteří se chtějí kolonám vyhnout a cestu si zkrátit přes Vyškov, musí počítat s tím, že i v ulicích okresního města narazí na překážky. Třeba v okolí vlakového přednádraží. Stavební úpravy už začaly, řidiče čeká měsíc a půl dlouhá uzavírka ulice Svatopluka Čecha, která platí do 5. října. Ulici patří první etapa prací, v dalších fázích budou postupně následovat také části silnic v ulici II. odboje a Nádražní.

Jak už redakce Vyškovského deníku Rovnost informovala, těžká technika stojí také v Dukelské ulici. Práce na novém povrchu mají vyvrcholit na konci srpna. „Neomezuje mě a vítám ji. Rozhodně je lepší, když se s ní něco udělá, než abychom pak za pár let museli opravovat rozbité tlumiče u aut," uvedl obyvatel přilehlého bytového domu Václav Musil.

Stojí naopak dlouho očekávaná stavba kruhového objezdu ve směru na vyškovské Dědice. „Původně se mělo začít už v polovině srpna, ale práce zatím neodstartovaly. Jeden z účastníků výběrového řízení se totiž odvolal, a tak nyní musíme počkat, až padne konečné rozhodnutí. Jakmile se vše vyřeší, začneme," ujistil vedoucí kanceláře starosty Stanislav Kolařík.

Radnice v případě stavby nevylučuje krátkodobou úplnou uzavírku ulice. „Mám z toho obavy. Nevím, jak se to bude celé řešit, ale pokud se místo uzavře, tak nevím, jak se někteří lidé dostanou do práce," připomněl Vyškovan Jiří Höfer. Vrásky na čele budou mít motoristé i v případě dálnice. Druhá série oprav totiž není konečnou. V neděli 19. října má odstartovat závěrečná třetí etapa, která potrvá až do konce listopadu. Jejím cílem bude výměna svodidel ve středním dělicím pásu. Cenu všech oprav silničáři vyčíslili na jedenadevadesát milionů korun. Ředitelství silnic a dálnic ještě připomnělo, že cílem první etapy, která skončila v polovině měsíce, byla výstavba nového přejezdu středního dělicího pásu.

JAN JURÁK